Hrvatski i slovenski MUP-a suradnju ojačali novim protokolima

Slika topvijesti/srpanj/webotoc1.jpg

Ministri unutarnjih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske Dragutin Mate i Ivica Kirin potpisali su danas (3. srpnja) u Otočcu ob Krki dva iznimno važna protokola o suradnji policija dviju zemalja.

Ministri unutarnjih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske Dragutin Mate i Ivica Kirin potpisali su danas (3. srpnja) u Otočcu ob Krki dva iznimno važna protokola o suradnji policija dviju zemalja. Prvim se uređuju međusobni odnosi o djelovanju zajedničke kontaktne točke na graničnom prijelazu Obrežje, koja će pomoći još učinkovitijoj suradnji dviju policija u nadzoru državne granice, sprječavanju nezakonitih migracija, suzbijanju prekograničnog kriminala i drugim zajedničkim aktivnostima, Drugi protokol predviđa mogućnost osnivanja zajedničkih radnih skupina sa svrhom jačanja međusobne policijske suradnje sprječavanja opasnosti, jačanja sigurnosti i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala.
Potpisivanju protokola prethodio je tradicionalni sustret ministara unutarnjih poslova i ravnatelja policija Slovenije i Hrvatske, koji se održava uoči svake turističke sezone.
Ministri Ivica Kirin i Dragutin Mate, dosadašnju su suradnju ocijenili izuzetno dobrom, a ravnatelji policija Hrvatske i Slovenije, Marijan Benko i Joze Romšek, za suradnju na graničnim prijelazima rekli su da se svakodnevno razmjenjuju važne informacije, te da se promet u vrijeme velikih gužvi usmjerava na manje opterećene granične prijelaze. Ministar Mate je naglasio kako su gužve ipak neminovne kada veliki broj turista iz zapadne i sjeverne Europe krene prema Jadranu, a u prilog tome naglasio je Mate, ide činjenica da godišnje 152 milijuna putnika prijeđe granične prijelaze u Republici Sloveniji, koja ima svega 2 milijuna stanovnika. Isto tako, Mate je obavijestio ministra Kirina i hrvatsko izaslanstvo da su od prošle subote, 30. lipnja 2007, na snazi nove mjere pojačanja protočnosti prometa na cestama, kojima se zabranjuje prometovanje kamiona u dane vikenda i to od subote od 8 sati do nedjelje do 22 sata, koja će za sada važiti tijekom turističke sezone, a možda i kasnije. Slovenske je domaćine ministar Kirin informirao o skoroj izgradnji nizinske pruge Zagreb -Rijeka, koja bi trebala smanjiti opterećenje prometnica u objema državama, ali i dio kamionskog prometa usmjeriti na željeznički promet.
Na sastanku dvaju izaslanstava govorilo se i o ilegalnim migracijama, pri čemu je ministar Mate naglasio kako Slovenija u prošloj godini bilježi dobre rezultate u smanjenju takvih migracija i to za 32 posto, a taj se trend nastavlja i u ovoj godini.
Zahvaljujući ministru Kirinu i MUP-u na uspješnoj suradnji, Mate je rekao da je tako visoki postotak rezultat zajedničke suradnje i rada slovenskih i hrvatskih službenika koji se bave pitanjem migracija. Spomenuo je i da 78 posto ilegalnih migranata dolazi preko područja RH iz drugih zemalja s europskog jugoistoka, tako da je na određen način i dalje potrebna međusobna dobra suradnja. Isto tako, obje su se strane založile za rješavanje za sada manjeg problema, a to su migranti koji završe u Italiji, a dokazivo je da su došli s područja RH, koje Talijani vraćaju Slovencima, a Slovenci bi trebali vratiti u Hrvatsku. Razgovaralo se i o graničnom režimu, odnosu načinu prelaska granice obzirom da će od 1. siječnja 2008. godine Republika Slovenija u potpunosti primjenjivati mjere šengenskog standarda ulazaka u zemlje EU, pri čemu je ministar Mate naglasio da se dovršavaju prijelazi i popunjavaju kadrovi, koji će nadzirati vanjsku granicu EU koja će biti prema RH.
Ministar Kirin, tom prilikom je istaknuo da Hrvatska čini napore u ostvarivanju šengenskih standarada, te napomenuo da je naša zemlja do sada već ostvarila veliki dio obaveza koje su postavljene pred Hrvatsku u procesu pristupanja EU.
Obje se strane zalažu za to da dosadašnji režim prelaska s osobnim iskaznicama kakav Republika Hrvatska ima s Mađarskom i Italijom, ostane i nadalje, te da se ne mijenja status građana s malograničnim propusnicama koji žive uz graničnu crtu, osobito onih koji rade u Sloveniji, Mađarskoj, Italiji ili Austriji. Ministar Kirin se zahvalio svom kolegi Mateu na tim naporima, te naglasio kako će te mjere uvelike pomoći onim građanima koji žive uz graničnu crtu.
Na sastanku u Otočcu ob Krki izaslanstva ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije dogovorila su i suradnju na razmjeni informacija i provođenju priprema za siguran tranzit navijača koji će preko Hrvatske i Slovenije putovati na Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008. godine. Hrvatska i slovenska policija, rečeno je, u tome će neposredno surađivati s austrijskom i švicarskom policijom, ali je potrebno uspostaviti i dobru suradnju s policijama europskog jugoistoka, a osobito s policijama Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Turske i drugih.
 


Stranica