Jačanje geografskog informacijskog sustava

Slika topvijesti/2016/svibanj/IPA GIS/03_rp.JPG

Napredno korištenje GIS tehnologije pružit će MUP-u priliku da integracijom novih izvora podigne vrijednost vlastitih podataka

Foto: MUP

Svečanost otvaranja Twinning projekta “Jačanje kapaciteta za primjenu Geografskog informacijskog sustava s geografskim profiliranjem serijskih počinitelja kaznenih djela”, u sklopu okvira koje Europska unija osigurava svojim državama članicama kroz instrumente suradnje, održana je u utorak, 10. svibnja, u Ravnateljstvu policije. EU Twinning projekt, s ukupnim proračunom u iznosu od 750 000 tisuća eura, zajednički će provesti Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Rumunjske koje predstavlja Glavni inspektorat rumunjske policije te Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske tijekom idućih 15 mjeseci. Predviđeno je više od 500 radnih dana za rumunjske stručnjake u okviru četiri komponente radi ostvarivanja željenih rezultata. Prva komponenta obuhvaća analizu i procjenu postojeće situacije u zemlji korisnici vezanoj za korištenje GIS tehnologije te izradu tehničkih specifikacija za razvoj novog sustava u skladu s postojećim potrebama Ministarstva unutarnjih poslova. Komponenta dva uključuje analizu i procjenu potreba za edukacijom, pripremu materijala i provođenje edukacije vezane za primjenu GIS tehnologija te usvajanje metodologije geografskog profiliranja. Treća komponenta osigurava kontinuitet edukacije novih i usavršavanja postojećih kadrova. Njen je cilj izrada dugoročnog programa edukacije i izrada priručnika koji će se koristiti u edukaciji iz područja GIS-a i metodologija geografskog profiliranja. Četvrta komponenta osigurat će potrebne mjere koje se moraju primijeniti radi poboljšanja kvalitete GIS podataka te povećanja mogućnosti kriminalističko-obavještajnog sustava.

Svečanosti su nazočili predstavnici Predstavništva Europske unije u Republici Hrvatskoj, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Sigurnosno-obavještajne agencije, Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Državne geodetske uprave, Geografskog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta te predstavnici rumunjske policije i rumunjskog Ministarstva europskih fondova.

Zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje gđa. Nataša Mikuš Žigman kazala je kako ovaj način jačanja kapaciteta zemlje primateljice nije vrijedan samo zbog prenošenja stručnih znanja već i zbog jačanja bilateralne suradnje koja je baza za buduće projekte i budući suradnju dviju zemalja.

„Jačanje i unaprjeđenje sustava upravljanja podacima i informacijama primjenom naprednih tehnoloških alata kao što su Geografski informacijski sustavi koji su našli primjenu u mnogim policijskim sustavima u svijetu, samo je jedan od ciljeva ovog projekta“, rekao je glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec. „Projekt je također usmjeren i na jačanje kapaciteta policije u području razvoja ljudskih potencijala s ciljem stjecanja znanja i sposobnosti u primjeni ovako kompleksnih sustava, jer kao što svi znamo imperativ uspješnosti i učinkovitosti nije samo primjena naprednih tehnoloških rješenja, već investicija u ljude koji će ta rješenja moći kvalitetno primijeniti u svakodnevnom radu“.

Veleposlanik Republike Rumunjske Nj. E. Cosmin George Dinescu čestitao je hrvatskim predstavnicima vlasti na predanosti i dobroj praksi u korištenju sredstava EU fondova u jačanju kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova na korist svih građana.

„Europska komisija je suzbijanje kriminaliteta svrstala u same temelje u svog programa sigurnosti“, istaknula je voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize predstavništva Europske komisije u RH Mirella Rašić i zaključila kako organizirani kriminal zahtjeva nadnacionalnu potporu svih članica EU.

Napredno korištenje GIS tehnologije pružit će hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova priliku da iz druge perspektive i integracijom novih izvora podigne vrijednost vlastitih podataka. Ovo će omogućiti korištenje novih tehnika istrage, što će povećati mogućnosti hrvatske policije za provođenje svojih dužnosti te će omogućiti jači i proaktivni pristup u ovom području djelovanja.



Pisane vijesti