Koprivnica: Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa

 

U razdoblju od 12. do 15. svibnja na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani  nadzor prometa s posebnim naglaskom na sudjelovanje vozača bicikala u prometu.

Policijski službenici kontrolirali su 385 vozača i vozila, od čega 21 vozač bicikla. Ukupno je ostvarena 221 represivna mjera, od čega je prema vozačima bicikla poduzeto 15 represivnih mjera (4 nepropisne vožnje kolnikom, 4 tehnički neispravna bicikla, 4 vožnje pod utjecajem alkohola, 2 upravljanja na način kojim se umanjuje stabilnost i jedna vožnja noću bez svjetala).

Osim nadzora vozača bicikala službenici su utvrđivali i druge prekršaje te je tom prilikom ostvareno 206 represivnih mjera, od čega po prekršajima: 35 prekoračena brzine kretanja, 24 vožnje pod utjecajem alkohola, 4 isteka prometne dozvole, 9 upravljanja neregistriranim vozilima,18 nepoštivanja prednosti prolaska,  3 nepropisna pretjecanje, 9 upravljanja prije stjecanja prava, 12  nekorištenje zaštitne kacige, 15 nekorištenja sigurnosnog pojasa i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 47 vozača i 13 vozila, dok je privremeno oduzeto 15 vozačkih dozvola. Ostvareno je i 11 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola evidentirana je dana 15.05.2011.god. u 15.25 sati u mjestu Gregurovec, kada je  vozač (1967.) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,20 g/kg alkohola u organizmu. Isti je smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 6 600 kuna te zabranom upravljanja B kategorijom dva mjeseca.

Najveća izmjerena brzina kretanja evidentirana je dana 15.05.2011. god. u 18.13 sati u mjestu Bukovje Križevačko, kada je vozač (1980.) upravljao osobnim automobilom brzinom od 108 km/h, na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na  50 km/h. Isti je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 kuna.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je 13 vozača.

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je 10 vozača te su protiv osam uhićenih vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima. U činjenju prekršaja u povratu zatečeno je pet vozača. U činjenju kaznenog djela „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a,  zatečena su dva vozača te su protiv istih podnijete kaznene prijave. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa dogodilo se sedam prometnih nesreća u kojima  su tri osobe zadobile lake tjelesne ozljede. Vozači bicikla nisu  sudjelovali su prometnim nesrećama. 

Tijekom provođenja pojačanih mjera, dana 13. svibnja, od 14 do 20 sati provedena je akcija nadzora vozača mopeda, motocikala i bicikala.

U akciji je izvršen nadzor  nad 40 vozača mopeda, motocikala i bicikala, kojom prilikom su utvrđena 33 prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola – 2, upravljanje prije stjecanja prava – 2, nekorištenje zaštitne kacige – 9, neregistrirano vozilo – 5,  neosigurano vozilo – 5, te ostalo 10).

Tijekom akcije iz prometa je isključeno 11 vozača mopeda, motocikala i bicikala, dok su  u činjenju prekršaja u povratu  zatečena dva vozača mopeda.



Pisane vijesti