Kriminalističko istraživanje "BIG DEVIL"

Slika topvijesti/2016/travanj/big_devil/bd06.jpg

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su članovi zločinačkog udruženja od 1. rujna 2015. do 18. travnja 2016. prokrijumčarili najmanje 80 kilograma droge marihuana čija se vrijednost u Republici Hrvatskoj procjenjuje na iznos od oko 2.4 milijuna kuna, dok se u uličnoj preprodaji zarada organizacijskog lanca višestruko povećava. Tijekom kriminalističkog istraživanja od navedene zločinačke skupine pronađeno je i zaplijenjeno 78 kilograma opojne droge marihuana

Foto: MUP

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU vukovarsko–srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji s policijom Crne Gore (Odsjekom za borbu protiv droge i krijumčarenja) od listopada 2015. godine provode kriminalističko istraživanje kodnog naziva "BIG DEVIL“.  Paralelno, policija Crne Gore pod kodnim nazivom 'Lanac' provodila je kriminalističko istraživanje prema međunarodnom zločinačkom udruženju osoba s područja grada Zagreba, Vinkovaca, Vukovara te Crne Gore i Srbije. Tijekom kriminalističkog istraživanja "BIG DEVIL“ na području Republike Hrvatske u kriminalističkom istraživanju sudjelovali su i policijski službenici Službe kriminaliteta droga PU zagrebačke i PU primorsko–goranske, a sve uz koordinaciju Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a.

Zbog međunarodnog karaktera ciljanog zločinačkog udruženja tijekom kriminalističkog istraživanja hrvatska policija ostvarila je izuzetno uspješnu i intenzivnu međunarodnu policijsku suradnju s policijom Republike Crne Gore i Republike  Srbije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su članovi zločinačkog udruženja od 1. rujna 2015. do 18. travnja 2016. prokrijumčarili najmanje 80 kilograma droge marihuana čija se vrijednost u Republici Hrvatskoj procjenjuje na iznos od oko 2.4 milijuna kuna, dok se u uličnoj preprodaji zarada organizacijskog lanca višestruko povećava. Tijekom kriminalističkog istraživanja od navedene zločinačke skupine pronađeno je i zaplijenjeno 78 kilograma opojne droge marihuana.

U cilju pronalaska i drugih dokaza u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori 18. travnja 2016. pokrenuta je koordinirana završna akcija uhićenja organizatora i pripadnika ciljanog zločinačkog udruženja. U završnoj akciji provedene su pretrage domova na šest adresa u Zagrebu i Vinkovcima te je uhićeno šest hrvatskih državljana. Tijekom pretraga pronađena je veća količina opojne droge amfetaminskog tipa tzv. „Speed“, opojna droga marihuana, više digitalnih vaga, raznih vrsta vatrenog oružja i veća količina novca koja potječe od preprodaje droge.

Crnogorska policija je u koordiniranoj akciji na području Crne Gore izvršila pretrage na više adresa te su uhićena četiri pripadnika ciljanog zločinačkog udruženja, a zaplijenjeno je osam kilograma droge marihuane te jedan komad vatrenog oružja.

U konačnici hrvatska policija USKOK-u je podnijela kaznenu prijavu protiv devet hrvatskih državljana i državljana Srbije zbog osnovane sumnje da su počinitelji kaznenog djela protiv javnog reda – „Zločinačko udruženje“ (članak 328 stavak 1  Kaznenog zakona) te „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ (članak 329 stavak 1 točka 4 Kaznenog zakona) u vezi s kaznenim djelom „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ (članak 190 stavak 1 i 2 Kaznenog zakona). Za nedostupnim članovima zločinačkog udruženja od strane USKOK-a naloženo je raspisivanje tjeralice.



Pisane vijesti