Krivotvorene kune i dalje kolaju Istrom

Slika ILUSTRACIJE/novac1.jpg

Foto: Ilustracija  

Policijska uprava istarska upozorava građane da su na području Istarske županije i dalje u optjecaju krivotvorene novčanice od tisuću kuna.

Naime, jučer i prekjučer su na području Policijske postaje Poreč evidentirana dva nova slučaja. Dok se za jedan događaj još uvijek utvrđuju okolnosti stavljanja krivotvorene novčanice u promet, za drugi je slučaj utvrđeno kako su muškarac i žena, u dobi od oko 40 godina, u Vrsaru, na Obali Maršala Tita, na jednom od štandova prekjučer kupili sliku koju su platili krivotvorenom novčanicom, a kojom je potom 53-godišnja prodavačica jučer ujutro platila piće u ugostiteljskom objektu u Vrsaru, ne znajući da se radi o krivotvorini.

Policijski službenici i dalje intenzivno tragaju za osobama koje se dovode u vezu sa stavljanjem u promet krivotvorenih novčanica od tisuću kuna, a građanima savjetujemo kako prepoznati da li imaju orginalnu novčanicu kune.

Slijedeći upute Hrvatske narodne banke za nekoliko jednostavnih provjera, svatko se može uvjeriti u autentičnost novčanica:

OSJETI! 

Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! 

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ!

Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI!

Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).



Pisane vijesti