Materijalna šteta veća od 4 milijuna kuna!

Slika ILUSTRACIJE/novac__u__omotnici.jpg

Utvrđena je osnovana sumnja u počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

FOTO: Ilustracija

Opsežnim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem u poduzeću na području Varaždina, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su osnovanu sumnju da je troje zaposlenika (starosti 68, 40 i 37 godina), od kojih  prvoosumnjičeni kao direktor i odgovorna osoba, a drugo i trećeosumnjičeni kao zaposlenici na rukovodećim mjestima, počinilo više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Naime, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni kao direktor i odgovorna osoba poduzeća, unatrag desetak godina na različite načine zlouporabio i iskoristio svoj položaj, čime je omogućio krivotvorenje službene dokumentacije, a temeljem koje mu je isplaćivan gotov novac u iznosu od oko 3 milijuna kuna.

Također, sumnja se da je od 2006. do 2010. godine, zlorabeći svoj položaj, utjecao na lažno financijsko prikazivanje ostvarene dobiti, ostvarivši time sukladno Ugovoru o radu pravo na stimulativni dio plaće, kojom prilikom su mu na štetu poduzeća isplaćeni iznosi od oko 465 tisuća kuna. Poreznim je nadzorom utvrđeno da je od 2008. godine, sastavljanjem lažnih isprava i lažnim prikazivanjem uporabe utrošenih sredstava, te manje uplaćenih obveza u vidu doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, oštetio državni proračun Republike Hrvatske, odnosno fondove Republike Hrvatske u korist poduzeća, u nešto većem  iznosu od 260 tisuća kuna.

Isto tako, prvoosumnjičeni je kao fizička osoba potpisao Ugovor o izvođenju građevinskih radova s jednim poduzećem u visini od oko 290 tisuća kuna, a za plaćanje je ugovorom zadužio svoje poduzeće. Tako sklopljenim ugovorom ostvario je navedenu ne pripadajuću materijalnu korist.

Naposljetku, osnovano se sumnja da su prvo, drugo i trećeosumnjičeni ostvarili obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, jer su dogovorno osnovali drugo poduzeće sa ciljem izvlačenja novca iz poduzeća u kojem su bili odgovorne osobe, a u korist novoosnovanog poduzeća. Na taj su način poduzeće u kojem su bili odgovorne osobe, oštetili  za iznos od oko 350 tisuća kuna.

Ukupna materijalna šteta počinjenim kaznenim djelima na štetu navedenog poduzeća, kao i državnog proračuna procjenjuje se na iznos od oko 4 425 000 kuna. Sve tri osobe su, uz kaznenu prijavu, danas privedene u Istražni centar Županijskoga suda u Varaždinu.

Kriminalističko se istraživanje nastavlja.



Pisane vijesti