Međimurje: Krađe iz automobila zbog nepažnje- upozorenje

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/IMOVINSKI_DELIKTI/kradje_iz_vozila2.jpg

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave međimurske evidentirana su dva kaznena djela krađe.
 

Između 16. i 18. siječnja u Donjem Kraljevcu, Murskoj ulici, nepoznati je počinitelj iz parkiranog nezaključanog osobnog automobila, ukrao tablet vrijednosti nekoliko tisuća kuna.
Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.
 

Druga krađa dogodila se u subotu, 16. siječnja između 19 i 23 sata u Dragoslavec Bregu. Nepoznati je počinitelj u dvorištu obiteljske kuće ušao u nezaključanu garažu, te potom iz također nezaključanog osobnog automobila ukrao novčanik u kojem su se nalazili osobni dokumenti, novac i bankovne kartice. Nakon toga počinitelj je na bankomatu uz pomoć jedne od ukradenih kartica i pripadajućeg PIN broja podigao nekoliko tisuća kuna.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Kako bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već samo promjena ponašanja i navika, tako da se ne privlači pažnja počinitelja te da se na njega ne djeluje poticajno.

 

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

  • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad napuštate isti, pa bilo to i na kratko vrijeme;
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ukoliko ih imate na vozilu;
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila - možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju;
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna; 
  • ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, isti će u većini slučajeva odvratiti počinitelja u namjeri;
  • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192.

 

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA!

Ujedno, upozoravamo građane da nikako uz bankovne kartice ne drže i pripadajuće PIN brojeve jer time uvelike olakšavaju počinitelju kaznenog stjecanje dodatne imovinske koristi podizanjem gotovine na bankomatu ili plaćanjem robe u trgovini.



Pisane vijesti