Međunarodni kongres hrvatske industrije privatne zaštite: Predstavljen projekt "Znanstveno istraživanje odnosa privatne sigurnosti i policije“ profesora Solomuna

Cilj istraživanja jest utvrditi indikatore i faktore koji značajno utječu na kvalitetu i efikasnost suradnje privatne sigurnosti i policije te utvrditi stanje i usklađenost funkcioniranja privatne sigurnosti i policije pri osiguravanju javnih okupljanja i suzbijanju imovinskog kriminaliteta, kao i njihovog najčešćeg podudarajućeg djelokruga

FOTO: MUP RH

Danas, 22. listopada 2021. godine, u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore, održan je Međunarodni kongres hrvatske industrije privatne zaštite pod nazivom „Između inovacija i regulacija u novom normalnom“.

Na Kongresu i pratećim panel raspravama govorilo se o znanstvenom istraživanju odnosa privatne sigurnosti i policije, primjeni novog Zakona o privatnoj zaštiti, novim pravilnicima u privatnoj zaštiti te izmjenama i dopunama Zakona o novčarskim institucijama te o uvođenju eura, a sudionicima je prezentirana analiza poslovanja industrije privatne zaštite i sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Također, raspravljalo se o novim trendovima, standardima i inovacijama u privatnoj zaštiti i sigurnosti, izazovima poslovanja u COVID-19 pandemiji, kibernetičkoj sigurnosti u tehničkoj zaštiti, tehnološkom razvoju analitike te upotrebi umjetne inteligencije u industriji privatne zaštite i sigurnosti.

Predsjednica Ceha zaštitara Lidija Stolica istaknula je kako je privatna zaštita, kao sigurnosna djelatnost te kao aktivni sudionik sustava u pandemiji COVID-19, osiguravala neprekidni kontinuitet rada i funkcioniranje zdravstvenih ustanova, državnih tijela, objekata kritične infrastrukture, trgovačkih centara, financijskih institucija i ostalih institucija potrebnih za normalno funkcioniranje te dodala kako posebnu vrijednost ima znanstveno-istraživački rad profesora Davora Solomuna (Visoka policijska škola) o odnosu privatne sigurnosti i policije.

Koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Neven Karas dodao je kako je Kongres prilika da se naglasi potreba za obuhvatnijom suradnjom struke i regulatora, posebice u dijelu podizanja kvalitete znanja, stručnosti i osposobljenosti osoba koje provode tjelesnu i tehničku zaštitu.

„Sastavljanjem mjerljivih i provjerljivih redovnih i dinamičnih prosudbi ugroženosti, uskladit će se stvarni rizici s potrebama korisnika, pri čemu će se istovremeno projektirati zaštita koja odgovara stanju štićenih objekata, prostora i osoba. Da bi se provele željene promjene potrebno je vrijeme, volja, angažman i motivacija aktera i sudionika promjena, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova spremno poticati i biti angažirani predvodnik u navedenom procesu promjena“, zaključio je Karas.

U sklopu Kongresa, profesor Davor Solomun s Visoke policijske škole predstavio je znanstveno- istraživački projekt pod nazivom "Znanstveno istraživanje odnosa privatne sigurnosti i policije“.

„Nastalo je na platformi sigurnosti kao znanosti, sigurnosti kao stanja i sigurnosti kao djelokruga i djelatnosti koja se u svakom društvu provodi na određenim razinama u današnjem promjenjivom svijetu punom nepoznatih prijetnji i rizika te traži odgovore na sve te izazove“, istaknuo je profesor Solomun te dodao kako je napraviti pomake u tom smislu od izuzetne važnosti.

„Projekt se sastoji od tri velike cjeline. Radi se o privatnoj i javnoj sigurnosnoj strukturi, dakle policiji. S druge strane radi se o tržištu sigurnosti na kojem ta jedna i druga struktura djeluju, dok se s treće strane radi o usklađenosti, kao jednoj novoj veličini koju želimo propitivati ovim istraživanjem“ objasnio je profesor Solomun.

Cilj istraživanja jest utvrditi indikatore i faktore koji značajno utječu na kvalitetu i efikasnost suradnje privatne sigurnosti i policije te utvrditi stanje i usklađenost funkcioniranja privatne sigurnosti i policije pri osiguravanju javnih okupljanja i suzbijanju imovinskog kriminaliteta, kao i njihovog najčešćeg podudarajućeg djelokruga. Glavna hipoteza ovog istraživanja je da kvaliteta i razvoj suradnje privatne sigurnosti i policije ovisi o razvoju institucionalne suradnje i unaprjeđenju zajedničkog operativnog djelovanja, a uzorak obuhvaća 1.800 sudionika.

„Ovo istraživanje pretpostavlja da postoji potencijal u približavanju policijskih i struktura privatne sigurnosti. Pritom, privatna sigurnost može se približiti funkciji javne sigurnosti, a policija preko privatne sigurnosti može nadomjestiti i kompenzirati svoje limitirajuće resurse, što može rezultati sinergijskim učincima na planu javne sigurnosti“, zaključio je profesor Solomun.

Kongres je održan uz poštivanje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

Pisane vijesti | Projekti