Međunarodni tečaj za zapovjednike interventnih jedinica

Slika topvijesti/2017/listopad/Valbandon_zpj_3_10._tx.jpg

U Valbandonu se od 2. do 6. listopada, u organizaciji Zapovjedništva interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, održava međunarodni tečaj za zapovjednike interventnih jedinica na temu rukovođenja u visoko rizičnim javnim okupljanjima.

U Valbandonu se od 2. do 6. listopada, u organizaciji Zapovjedništva interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, održava međunarodni tečaj za zapovjednike interventnih jedinica na temu rukovođenja u visoko rizičnim javnim okupljanjima. Ovo je prvi međunarodni tečaj koji interventna policija organizira na tu temu, a uz hrvatske policijske službenike, na tečaju sudjeluju i predstavnici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke te je intencija da se svake godine poveća broj zemalja sudionica.

Uz 20 zapovjednika interventnih jedinica iz svih policijskih uprava, na tečaju sudjeluje i pet načelnika sektora policije iz pet policijskih uprava, četiri pripadnika Zapovjedništva interventne policije, četiri predstavnika njemačke policije iz  pokrajine Niedersachsen (Simon Sander, Wolfgang Schepker, Felix Walter i Enno Weist) te tri predstavnike njemačke policije iz Berlina (Siegfried-Peter Wulff, Joerg Neumann i Sebastian Lungwitz).

Pod vodstvom njemačkih i hrvatskih stručnjaka, sudionici tečaja imat će priliku razmijeniti iskustva i najbolju praksu postupanja po pitanju rukovođenja u visoko rizičnim javnim okupljanjima. Kroz primjere konkretnih događaja javnih okupljanja u Berlinu i Zagrebu, analizirat će i sagledati postupanje policije, a s obzirom na aktualnu problematiku i globalnu opasnost od terorizma, raspravljat će i o konceptima treninga kod terorističkih napada.

Cilj ovog međunarodnog tečaja je dodatno educirati zapovjednike interventnih jedinica i njihove neposredne rukovoditelje te podignuti razinu pripremljenosti policije kod osiguranja rizičnih javnih okupljanja, što će svakako doprinijeti boljem i učinkovitijem radu hrvatske policije prilikom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom 2020. godine. Osim toga, kroz ovakve edukacije rukovoditelja, poboljšava se i suradnja policija različitih zemalja, što je vrlo bitno jer suvremeni izazovi i problemi s kojima se policija susreće, prelaze nacionalne granice i zahtijevaju intenzivnu međunarodnu suradnju.

Svakako je bitno naglasiti da uspješna suradnja hrvatske i njemačke policije traje već duži niz godina te da  je 2001. godine između dva ministarstva potpisan Protokol o pružanju pomoći hrvatskoj policiji u opremi i obuci, a temeljem kojeg je njemačka policija Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske donirala materijalna i tehnička sredstva znatne vrijednosti. Osim toga, održano je preko 80 radnih sastanaka i preko 100 vidova obuke te su neke od najvažnijih reformi interventne policije provedene upravo uz savjetodavnu podršku Savezne Republike Njemačke. Jedan od glavnih aktera tog partnerskog odnosa hrvatske i njemačke policije, načelnik Uprave za intervencije u Berlinu Siegfried-Peter Wulff, i sada se nalazi u Valbandonu te će svojim stručnim znanjem i iskustvom svakako doprinijeti podizanju pripremljenosti hrvatske interventne policije.



Pisane vijesti