Migrantske ugroze gospodarskog razvoja: Državna tajnica Terezija Gras na Regionalnoj konferenciji Grada Koprivnice

U organizaciji Poslovnog dnevnika i Grada Koprivnice danas, 16. studenog 2018., je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta održana Regionalna konferencija Grada Koprivnice na kojoj je sudjelovala  Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Pozdravnim govorom sudionicima konferencije obratili su se glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
Održana je panel diskusija na temu „Obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja Republike Hrvatske – prepreke i izazovi“. Tom prilikom su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša i ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek raspravljali o ključnim temama vezanim za aktualizaciju obrazovnog sustava te novim trendovima na tržištu rada, sa ciljem kreiranja sustavnog rješenja za gospodarski razvoj Republike Hrvatske.

Državna tajnica za europske i međunarodne poslove Ministarstva unutarnjih poslova RH Terezija Gras bila je sugovornica u intervjuu „1 na 1“ kojeg je vodio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, a na temu migrantskih ugroza gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Državna tajnica Gras istaknula je neke od pokazatelja nezakonitih prelazaka državne granice i naglasila da hrvatska policija na dnevnoj bazi prati kretanja migrantskih tokova i prilagođava broj službenika i opremu stanju na granici. Ministarstvu stoje na raspolaganju znatna sredstva iz fondova Europske unije u upravljanju migracijama i opremanju granične policije.
Osvrnula se na problem lažnih vijesti povezanih s migrantskom krizom kojima ministarstvo pridaje primjerenu važnost i naglasila kako „nadziremo vanjsku hrvatsku granicu u potpunosti , koliko god je najduža vanjska granica Europske unije, i razloga za strah i još manje za paniku nema“. Napomenula je kako se na lažne vijesti djeluje argumentima, a argumenti su na našoj strani. Kao država na vanjskoj granici Europske unije bit ćemo suočeni s migracijama, ali ih znamo i možemo kontrolirati.

„U migrantima, posebno onima kojima je potrebna zaštita, moramo vidjeti i pozitivnu stranu priče i voljela bih da na jednom od skupova razgovaramo i o tome koliko je hrvatska u potrebi za radnicima, koliko dio tih migranata koji dolaze u Hrvatsku i njihova uspješna integracija može doprinijeti razvoju društva“ – rekla je državna tajnica.
Također je istaknula kako je potrebno više promicati zakonite migracije za koje se Hrvatska zalaže i dodala: „Želimo da migracije budu kontrolirane i u tome Hrvatska sudjeluje, kroz razmještaj sirijskih izbjeglica iz Turske u Republiku Hrvatsku, na koji način smo proteklih godinu dana doveli 152 osobe.“
 
Državna tajnica Gras je naglasila važnost provedbe sporazuma između Turske i Europske unije o zbrinjavanju migranata, u čemu sudjeluje i Republika Hrvatska te dobru suradnju s policijama susjednim zemljama. Republika Hrvatska je sigurna zemlja, a migranti ne predstavljaju prijetnju za gospodarstvo u cjelini, niti turizam kao granu u bilo kojem pogledu. Stoga se nećemo opredijeliti za zidove i žičane ograde u rješavanje migrantske krize, a Ministarstvo unutarnjih poslova će se i nadalje zalagati za zakonitost u migracijama i učinkovito suzbijati nezakonite migracije.

Pisane vijesti