Ministar Božinović i povjerenik Avramopoulos o aktualnim pitanjima

Slika topvijesti/2018/09_rujan/6-9-sastanak.jpg

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović sastao se 6. rujna u Bruxellesu s povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo g. Dimitrisom Avramopoulosom.

Razgovor je bio posvećen napretku koji je Hrvatska u proteklom razdoblju ostvarila u ispunjavanju preostalih preporuka Europske komisije u ukupno osam područja schengenske pravne stečevine kao i dinamici kojom do kraja godine, u skladu sa strateškim ciljem Vlade RH, namjerava ispuniti sve tehničke uvjete za članstvo u Schengenskom prostoru.

Ministar Božinović pritom je posebno istaknuo napredak ostvaren u području nadzora vanjske granice. Uz nastavak tehničkog opremanja i zaštite vanjske granice, Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano ulaže u jačanje kapaciteta granične policije i njezinu obuku. U te se svrhe koriste raspoloživa sredstva iz Fonda za unutarnju sigurnost iz kojega su za potrebe jačanja, opremanja i obuke granične policije odobrena 22 projekta u ukupnom iznosu od 18.412.345 €.

S obzirom na razvoj migracijskih kretanja na istočnom sredozemnom pravcu i sprječavanje nezakonitih prelazaka granice kao važnog elementa zaključaka Europskoga vijeća, otvoreno je pitanje povećanih operativnih troškova hrvatske policije te je povjerenik Avramopoulos obećao daljnju financijsku potporu značajnom radu hrvatske policije.

Značajan napredak ostvaren je i u ostalim područjima schengenske pravne stečevine: ispunjeni su svi uvjeti u području zaštite podataka i propisa o vatrenom oružju a preporuke u svim ostalim područjima - policijskoj suradnji, povratu i ponovnom prihvatu, SIS-u, zajedničkoj viznoj politici i pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima - preostale normativne, tehničke i projektne pripreme u odmakloj su fazi izvršenja te se Hrvatska opravdano nada da će Vijeće njezine napore prepoznati i valorizirati odgovarajućom političkom odlukom prije nego što Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine.

Značajnu podršku u tom smislu Hrvatska je dobila od Njemačke na nedavnom sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, a svoju kontinuiranu podršku članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru na sastanku s ministrom Božinovićem ponovio je i povjerenik Avramopoulos.

Razgovor je bio posvećen i aktualnim migracijskim kretanjima na istočno sredozemnom, odnosno zapadno-balkanskom migracijskom pravcu. Ministar Božinović i povjerenik Avramopoulos ponovili su važnost provedbe sveobuhvatnog europskog pristupa migracijama koji je utvrđen zaključcima Europska vijeća od 28. lipnja ove godine. U tom smislu složili su se s važnošću održavanja Konferencije o migracijama koju Austrija, kao aktualna predsjedavajuća Vijeća EU-a, organizira u Beču od 12. do 14. rujna 2018., a koja će okupiti predstavnike država jugoistočne Europe i afričkih zemalja. Podjednako  važnom su ocijenili predstojeću raspravu šefova država i vlada Europske unije na neformalnom summitu u Salzburgu koji će biti posvećen migracijama i sigurnosti kao i konferenciju na temu migracija koja će se održati 5. listopada u Tirani.

Ministar Božinović i povjerenik Avramopoulos dotaknuli su i predstojeće pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. godine. Podržali su predloženo povećanje omotnice koja će biti namijenjena migracijama i sigurnosti kao i prijedlog o uspostavi zasebnoga fonda koji će biti namijenjen integriranom upravljanju granicama. Ministar Božinović je zahvalio na nedavnoj dodjeli dodatnih 10,4 milijuna € za tehničko opremanje vanjske granice Republike Hrvatske, za omotnicu od 6,4 milijuna € namijenjenu primjeni Sustava ulaza i izlaza (Entry Exit System) kao i dodatna sredstva kojima Komisija podržava uspostavu učinkovitog procesa integracije migranata kojima je u Republici Hrvatskoj odobrena međunarodna zaštita. U tom kontekstu ministar Božinović je izrazio nadu da će Europska komisija s obzirom na recentne sigurnosne i migracijske izazove pri dodjeli sredstava u sljedećem VFO-u imati u vidu geostrateški položaj Republike Hrvatske i njezinu važnu ulogu u zaštiti najdulje istočne vanjske granice Europske unije.  



Pisane vijesti