Ministar Božinović izvijestio o novim odlukama Stožera, rashodovao brod te primio čestitke zbog Odluke o izuzeću od viza

Slika 2020/07/ministar-%20vlada-9.7.2020.jpg

Premijer Plenković je na današnjoj sjednici Vlade ministru Božinoviću i ministru Grlić-Radmanu uputio čestitke zbog odluke o izuzeću Hrvatske od viza za SAD

U svom uvodnom izlaganju na 78. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj danas, 30. rujna, predsjednik Vlade Plenković čestitao je ministrima Božinoviću i Grlić-Radmanu na zalaganju u procesu izuzeća RH od viza za Sjedinjene Američke Države. „To je ne samo važan signal za naše građane, koji će najkasnije do 1. prosinca biti u mogućnost putovati u SAD bez da prethodno prolaze proceduru traženja i dobivanja američke vize, nego je to snažan signal partnerstva i nove vrste nivoa odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, osobito u sigurnosnom pogledu. Ovo je pitanje sigurnosnog karaktera, ne samo u pogledu eventualnog migriranja u SAD, nego, prije svega, poruka da je Hrvatska i kao partner u NATO-u i saveznica, i kao članica EU i zemlja koja se priprema za Schengen, po svim kriterijima i po Sporazumu kojeg smo sklopili sa SAD-om ispunila sve kriterije. Ovo je važna, iznad svega, politička poruka koja će preći i u bolje ekonomske odnose i ulaganja između Hrvatske i SAD-a.„

Aktivnosti Stožera civilne zaštite RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović uvodno je izvijestio o novitetima vezano uz koronavirus te naglasio da je od posljednje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio osam novih odluka na nacionalnoj razini, te da u ponedjeljak, 4. listopada, na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obveza posjedovanja covid potvrda ili testiranja na koronavirus.

Navedene tri odluke, ministar Božinović detaljno je obrazložio: „Odluke se odnose na uvođenje  propisane posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja za zaposlenike u zdravstvenom sustavu i kod prijama pacijenata te za zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi, i to ako nemaju EU digitalnu  COVID potvrdu, uz obvezu testiranja najmanje dva puta u sedam dana. Svi koji imaju EU digitalnu COVID potvrdu ne moraju se testirati. Prilikom dolaska na posao zaposlenici zdravstvenih ustanova, pacijenti i njihova pratnja te zaposlenici ustanova socijalne skrbi moraju EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz predočiti na uvid ovlaštenoj osobi poslodavca. Drugi odgovarajući dokaz mogu predočiti svi koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, tj. oni koji su preboljeli COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, svi koji su u obitelji imali COVID bolesnike s kojima su imali kontakt, a bolest im nije dijagnosticirana laboratorijskim testom te su zbog toga proglašeni takozvanim vjerojatnim slučajem oboljenja od COVID-19, zatim oni kojima je bolest dijagnosticirana PCR testom prije više od  6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, i oni koji su preboljeli bolest, a ona im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljeni su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od  9 mjeseci od primitka prve doze.“

U odlukama je navedeno i kojim se dokazom dokazuje svaki navedeni slučaj, a to može biti potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite na temelju brzog antigenskog testa ili medicinske dokumentacije, nalaz PCR testa te nalaz pozitivnog PCR testa i potvrda o primitku jedne doze cjepiva.
Prilikom donošenja odluke vezane za prijem pacijenata vodilo se računa da se nikome ne onemogući zdravstvena zaštita, rekao je ministar Božinović i obrazložio da stoga u iznimnim slučajevima covid  potvrdu ili druge dokaze pacijenti ne moraju predočiti kada se radi o pružanju hitne medicinske pomoći, zdravstvene skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili potvrđene bolesti te prilikom pružanja usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Doneseno je i pet Odluka kojima se do 15. listopada produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza, s tim da se kod odluke o granicama produžuje rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

Prodaja rashodovane nefinancijske imovine

Na današnjoj sjednici ministar Božinović iznio je i prijedlog da Vlada Republike Hrvatske donese Odluku o prodaji rashodovane nefinancijske imovine, odnosno policijskog plovila, te da zaduži Ministarstvo unutarnjih poslova za provedbu postupka prodaje, od koje su dobivena sredstva prihod državnog proračuna.

Naime, riječ je o policijskom plovilu P-101 „Sveti Mihovil“ za koje je Policijska uprava dubrovačko–neretvanska pokrenula postupak rashodovanja zbog neispravnosti, dotrajalosti i neisplativosti daljnjeg održavanja, dok je Odluku o rashodovanju donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova.
Na temelju procjene tržišne vrijednosti stalnog sudskog vještaka za plovila i pomorstvo, tržišna vrijednost policijskog plovila iznosi 2.800.000,00 kuna.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Stranica | Međunarodna suradnja