Ministar Božinović na primopredaji 166 vozila za temeljnu i interventnu policiju

Radi se o isporuci 62 vozila za prijevoz uhićenika i 104 vozila za prijevoz policijskih službenika

Foto: MUP

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu je danas, 14. srpnja održana svečana primopredaja kombi vozila s policijskim obilježjima za potrebe temeljne i interventnih jedinica policije.
 
Za potrebe policije isporučena su 62 vozila marke Mercedes-Benz Sprinter 315 CDI s policijskim obilježjima za prijevoz uhićenika i 104 vozila marke VW Crafter 35 s policijskim obilježjima za prijevoz policijskih službenika, a koja će zamijeniti već previše eksploatirana vozila iste vrste.

Navedena vozila su nabavljena putem financijskog i operativnog leasinga i koristit će se u svim policijskim upravama i službama Ravnateljstva policije. Vozila su opremljena najsuvremenijom svjetlosno-zvučnom signalizacijom i komunikacijskom MOTOROLA TETRA opremom koja ima u cilju prvenstveno sigurnost i vidljivost policijskih službenika s obzirom na vrhunsku kvalitetu opreme nove generacije i korištenja ugrađene tehnologije u vozila.

Vozila za prijevoz uhićenika tzv. marice opremljene su dieselskim motorom snage 110 KW dok su kombi vozila za prijevoz policijskih službenika opremljena dieselskim motorom snage 130 KW.
 
Današnjoj primopredaji prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, pomoćnik ministra za materijalno-financijske poslove Cvjetko Obradović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima.
 
  • „Posebno me raduje činjenica što smo ovu nabavu uspjeli provesti u vrijeme kada je na svjetskom i europskom tržištu zbog pandemije došlo do velikih poremećaja vezano za nedostatak čipova. Mi smo, ja bih kazao, upornim inzistiranjem i pregovaranjem s proizvođačima automobila uspjeli za hrvatsku policiju u tih godinu dana zamijeniti nešto više od tisuću automobila. Ova današnja prezentacija je također pokazatelj da za hrvatsku policiju nabavljamo samo najbolja vozila koja se danas mogu naći na europskom tržištu kada govorimo o serijskoj proizvodnji vozila jer nam je prije svega važna sigurnost policijskih službenika“, uvodne su riječi potpredsjednika Vlade Božinovića.
 
„Dugoročni plan je, kao što i sami možete svjedočiti, s obzirom na sve izazove s kojima se susreće, da hrvatska policija ima najbolju opremu kojoj joj Ministarstvo unutarnjih poslova i Vlada RH može priuštiti“, zaključio je ministar Božinović.
 
Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova već duže vrijeme stalno obnavlja vozni park novim vozilima koja se nabavljaju putem financijskog ili operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti što je optimalan način financiranja novih vozila koja policijski službenici svakodnevno koriste odnosno izrazito su eksploatacijski opterećena.
 
Tijekom prošle godine proveden je postupak javne nabave za 492 vozila ukupne vrijednosti 18.867.000,00 eura s PDV-om i PPMV-om (posebni porez na motorna vozila).

Prva isporuka iz kontingenta 492 vozila održana je 15. prosinca 2022. godine, također na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“. Uz 341 dosad isporučeno vozilo, 60 civilnih putničkih kombi vozila, 26 civilnih teretnih kombi vozila, 15 vozila za prijevoz službenih pasa i 50 civilnih osobnih vozila za potrebe Ravnateljstva civilne zaštite, planira se isporučiti do sredine rujna ove godine.

 

Pisane vijesti | Nabava