Ministar Božinović na radnom sastanku o tijeku protupožarne sezone

Slika topvijesti/2018/08_kolovoz/divulje-007.jpg

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović danas je u prostorijama Centra za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, te glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem predvodio radni na kojem su izvijestili predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o tijeku protupožarne sezone 2018.

Na sastanku su sudjelovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut i načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić. Uz pripadnike policije, na sastanku su bili pripadnici vatrogastva, vojske, kao i predstavnici županijske i lokalne vlasti. 

Radni sastanak je dio Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. koji je donesen na sjednici Vlade RH u ožujku ove godine.

Ministar Božinović istaknuo je kako je povezanost operativnog, organizacijskog i zapovjednog segmenta ojačana uz stalni nadzor provedbe zadaća iz spomenutog Programa. U segmentu rada policije to su kontinuirane zapovijedi redovitog obilaska terena i ciljanih češćih obilazaka područja koja mogu biti potencijalno rizična. Provedba svih aktivnosti koje su sastavnica ovog Programa iz 2018. svakako je značajna za smanjenje broja požara ove godine u odnosu na isto razdoblje u 2017. Ministar je izvijestio kako će se i dalje nastaviti s obavljanjem preventivnih i inspekcijskih mjera. Inspekcijske službe će pojačano obavljati nadzore osobito Inspekcija zaštite od požara Ministarstva unutarnjih poslova u dijelu utvrđenih nedostataka.

Ministar Božinović je također izvijestio o aktivnostima koje su proizašle iz Odluke Vlade RH o reformi državnih tijela i agencija, pa je tako u ingerenciji MUP-a integracija DUZS i HCR obzirom da su to organizacije vrlo bitne za protupožarnu sezonu. U tom smislu ministar je upoznao prisutne o formiranju radne skupine koja analizira sve zakonske  zadaće kako bi se u što kraćem roku predložila i usvojila nova ustrojbena cjelina unutar Ministarstva unutarnjih poslova.

Sastanku je prethodio prijavak vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga pod zapovjedništvom glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je zajedno sa svim sudionicima nakon radnog sastanka tijekom obilaska Centra u prostoru Operativnog vatrogasnog zapovjedništva prezentirao djelovanje jedinstvenog umreženog sustava koje omogućava praćenje stanja, koordiniranje aktivnosti kroz pripremu i provedbu zadaća.

Na kraju radnog sastanka koji su popratili brojni mediji ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, uz premijera Vlade Andreja Plenkovića, te potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstićevića obratio se izjavom za medije.

Premijer Vlade RH Andrej Plenković je kazao kako je izvrsna koordinacija i preventivno djelovanje donijelo rezultate uz ulaganja u potrebnu tehniku. Zahvalio je svim vatrogascima, policajcima i vojnicima i svima koji su sudjelovali i sudjeluju tijekom ljetne sezone u zaštiti od požara. 



Pisane vijesti