Ministar Božinović na sjednici Vlade o požarima u RH i aktivnostima Stožera CZ

Slika /2021/8/Ministar%20sjednica%20Vlade%2019.8..jpg

Ministar je izvijestio kako su policijski službenici provodeći kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka i počinitelja kaznenih djela od 1. siječnja do 15. kolovoza utvrdili da se u 228 slučajeva požara radi o kaznenim djelima odnosno prekršajima

Na 72. sjednici Vlade koja je danas, 19. kolovoza održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović već uobičajeno govorio je o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano za COVID-19.

U nastavku se ministar Božinović osvrnuo na ovogodišnju požarnu sezonu istaknuvši kako su zajedničkim radom svih nadležnih institucija postignuti vidljivi rezultati.

„Istaknuo bih da je prosječno trajanje intervencije gašenja požara raslinja za priobalno i kraško područje u 2021. iznosi približno 2 sata i 23 minute dok je prošle godine bilo 3 sata i 37 minuta. Za Republiku Hrvatsku u cjelini iznosi približno 1 sat i 58 minuta, a prošle godine 2 sata i 33 minute. To nam govori da nakon smjernica za poboljšanje, koje smo naznačili u Splitu 2017. godine te implementaciju značajnog broja kratkoročnih i srednjoročnih mjera kao što su brže donošenje odluka na svim razinama, brže uočavanje požara uključujući izviđanje iz zraka, mogućnost predviđanja, praćenje tijeka požara putem kamera i aplikacija, brže i kvalitetnije intervencije vatrogasaca, početno veći broj osoblja i vozila, postigli jačanje operativnih sposobnosti cijelog sustava“, naglasio je ministar Božinović.

Svakako treba spomenuti kako je utvrđen i sastav Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH koje je započelo s radom 20. lipnja ove godine s početkom glavnog napora požarne opasnosti. Ono ima zadaću stalnog praćenja raspoloživosti resursa, snaga i sposobnosti, koordinacije sa zračnim i zemaljskim snagama, donošenja odluka po linijama zapovijedanja, uvezivanja postojećih sustava veze i prikaza i praćenja povećanog broja uvezanih kamera na terenu u odnosu na prijašnje godine i čime je dodatno poboljšan rad odnosno skraćeno vrijeme reakcije vatrogasnih snaga, a time je posljedično značajan dio požara ugašen u samom početku te se nisu proširili na veću površinu.

Nadalje je ministar izvijestio kako su policijski službenici provodeći kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka i počinitelja kaznenih djela od 1. siječnja do 15. kolovoza utvrdili da se u 228 slučajeva požara radi o kaznenim djelima odnosno prekršajima i to:

- 17 KD „Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“
- 23 KD „Oštećenja tuđe stvari“ te
- 188 prekršaja iz čl. 8 st. 3. Zakona o zaštiti od požara.

Aktivnosti Stožera

Što se tiče situacije u Republici Hrvatskoj, vezanoj za COVID-19, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je naveo kako od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite svojim odlukama nije uvodio nove epidemiološke mjere već je samo do 31. kolovoza produžio primjenu ranije uvedenih mjera što uključuje i strože mjere za područje jadranskih županija.

„Sve mjere osim što su imale za cilj spriječiti širenje bolesti bile su usmjerene i na stvaranje percepcije o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji, pogotovo prema turistima koji odabiru Hrvatsku za svoj odmor. Rezultati koji su navedeni dokazuju da se u tome uspjelo i da su mjere ispunile svoju svrhu iako nisu uvijek nailazile na razumijevanje svih segmenata u društvu, što je i očekivano. Treba napomenuti da su osim Nacionalnog stožera u provođenju uvedenih mjera i nadzora te njihovog pridržavanja važnu ulogu imali i županijski i lokalni stožeri koji su najvećim dijelom pokazali iznimnu odgovornost i opravdali povjerenje i ovlasti koje su dobili“, riječi su ministra Božinovića.

„U smislu nadzora pridržavanja, osim redovitih, upućivani su i međuresorni timovi u kojima su bili predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Državnog inspektorata, Ministarstva zdravstva, HZJZ-a, naravno i Civilne zaštite i policijskih službenika. Načelno se može reći da su se svi subjekti uvedenih mjera u najvećem dijelu pridržavali. Prilikom manjih odstupanja su izricana upozorenja, u nekoliko slučajeva gdje je bilo značajnih kršenja mjera izdana su rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti te su pokrenuti prekršajni postupci“, zaključio je ministar, ujedno i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stranica