Ministar Božinović na sjednici Vlade RH: „Od 1. ožujka s radom započinje operativna Radna skupina za Zapadni Balkan u području borbe protiv krijumčarenja migranata“

Slika /2024/2/ministar- vlada- 29.4.2024..jpg

Na sjednici Vlade RH, također je prihvaćena i Odluka o produljenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine do 4. ožujka 2025. 

FOTO: YouTube Vlada RH

U četvrtak, 29. veljače, održana je 289. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na usvajanje predložio Odluku o produljenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine:

 „Naša Vlada je 7. ožujka 2022. godine donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine zbog vojne agresije i invazije Rusije na tu zemlju, a sukladno o provedbenoj Odluci Vijeća o utvrđivanju postojanja masovnog priljeva raseljenih osoba“, te dodao kako je Vijeće Europske unije 19. listopada prošle godine usvojilo Odluku kojom se privremena zaštita produljuje do 4. ožujka 2025. godine.

„S obzirom da se u mnogim područjima Ukrajine nastavljaju sukobi te da se broj raseljenih osoba koje uživaju privremenu zaštitu u Hrvatskoj vjerojatno neće smanjiti sve dok rat protiv Ukrajine bude trajao, potrebno je produljiti privremenu zaštitu za raseljene osobe koje trenutačno uživaju taj status.“

Vlada Republike Hrvatske, temeljem Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i sukladno provedbenoj Odluci Vijeća, donijela je predmetnu Odluku o produljenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine do 4. ožujka 2025. godine.

Prijedlog zaključka u vezi sa Zajedničkom izjavom o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata

Također, na sjednici Vlade iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova, ministar Božinović obrazložio je Prijedlog zaključka u vezi sa Zajedničkom izjavom o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata:

„Krijumčarenje migranata je postalo posebna vrsta organiziranog kriminaliteta, u ovom trenutku možda i najprofitabilnija, s obzirom da krijumčari za krijumčarenje jednog migranta zarade i do pet tisuća eura“ te naglasio kako hrvatska policija u zadnjih nekoliko godina bilježi rekordne brojke uhićenih krijumčara što ukazuje da je ova vrsta kriminaliteta u svojevrsnoj ekspanziji.

Također je iznio podatak kako je prošle godine hrvatska policija uhitila 1880 krijumčara i pomagača, a koji trend nastavlja rasti. Naime, zaključno s jučerašnjim danom u 2024. godini, u odnosu na veljaču 2023. godine, zabilježen je porast uhićenja od 205%, a radi se o 415 uhićenja.

Rezultat je to velikog angažmana policije u suzbijanju organiziranog kriminala, a s obzirom na to da ove kriminalne skupine djeluju na širem europskom području vrlo je važna suradnja policijskih organizacija većeg broja zemalja.

„Na tom tragu potpisana je i Zajednička izjava o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata. Njome se uspostavlja 24-satni sustav za brzu razmjenu podataka u stvarnom vremenu uz stratešku analizu informacija čime će se olakšati provedba međunarodnih akcija osiguravanjem koordiniranog i pravovremenog djelovanja policijskih tijela potpisnica, a to su tijela 20 europskih država. Razmjena ove vrste operativnih podataka ima dodatnu vrijednost za rad hrvatske policije koja ima najbolje rezultate u borbi s počiniteljima ove vrste kaznenih djela“, zaključio je ministar Božinović.

Od 1. ožujka, s radom započinje i operativna radna skupina čije je vođenje Europol povjerio Hrvatskoj, a u kojoj će participirati policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Njemačke.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o upoznavanju s predmetnom Zajedničkom izjavom o namjeri Radne skupine za Zapadni Balkan o suradnji u području borbe protiv krijumčarenja migranata.
 
Završilo predsjedanje IHRA-om

Na samom uvodnom dijelu današnje sjednice predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izvijestio je kako je s današnjim danom završilo jednogodišnje hrvatsko predsjedanje IHRA-om  - Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust - a tijekom kojeg razdoblja su ostvarene mnoge međunarodne aktivnosti koje doprinose politici sjećanja.

Tom je prilikom posebno zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru Božinoviću te državnoj tajnici Tereziji Gras na nizu aktivnosti koje su provodili.
 

Pisane vijesti