Ministar Božinović o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH u proteklih godinu dana

Slika 2021/02/ministar-vlada-25-2-2021.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade ministar Božinović zahvalio se zdravstvenim djelatnicima, pripadnicima policije i sustava civilne zaštite te građanima, na strpljenju i provođenju mjera u obrani od koronavirusa u protekloj godini

FOTO: Vlada RH

Danas, 25. veljače 2021. godine održana je 45. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, na samom početku izlaganja, osvrnuo se na ključne aktivnosti Stožera civilne zaštite RH i pokazatelje koji potvrđuju veliki obujam aktivnosti odrađenih u proteklih godinu dana, odnosno od bilježenja prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj.

„Tijekom cijele godine, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske svakodnevno zasjeda, uključujući stožere na lokalnoj i regionalnoj razini, a po prvi put se istodobno aktiviralo svih 577 stožera civilne zaštite s 4600 članova. U danima najvećeg opterećenja dodatno je angažirano oko 14 tisuća pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite te na dnevnoj bazi oko sedam tisuća policijskih službenika“, istaknuo je ministar Božinović.

Od 19. ožujka 2020. do 19. veljače 2021. godine, Stožer civilne zaštite donio je 300 odluka o nužnim epidemiološkim mjerama, temeljenih na mišljenju i preporukama zdravstvene struke, prvenstveno epidemiološke. Trenutno je na snazi 28 odluka, od toga 17 na nacionalnoj razini, 10 na regionalnoj i jedna na lokalnoj razini.

Provođenje i poštivanje propisanih mjera kontinuirano nadziru inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, kao i pripadnici Državne intervencijske postrojbe u suradnji s policijskim službenicima, a s današnjim danom obavljeno je 167.735 inspekcijskih nadzora i izdano 6.540 usmenih upozorenja, kojima su na licu mjesta otklanjani uočeni nedostatci i nepravilnosti. Tijekom nadzora podnijeto je 198 prekršajnih naloga protiv pravnih i fizičkih osoba.

Opremanje zdravstvenih ustanova

„Do sada, za potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova te za potrebe Hrvatskog Crvenog križa i tijela državne uprave, iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene. Najviše zaštitne opreme koja je  dopremljena s 12 brodova i devet aviona pristiglo je iz Kine, a 85% sredstava dobiveno je iz Europske unije, od ukupno 62 milijuna eura“, obrazložio je ministar Božinović.

U Logističkom centru te regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 15 milijuna različitih artikala zaštitne opreme, odnosno 600 tona.

Što se aktualnosti tiče, od zadnje sjednice Vlade, Stožer je donio jednu odluku na županijskoj razini i to u Zagrebačkoj županiji, koja se odnosi na obvezu pridržavanje mjera na društvenim i okupljanjima poput raznih manifestacija, priredbi i drugih okupljanja.

Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 16.638 nadzora, prilikom čega je utvrđeno 96 nepravilnosti te je izdano 117 usmenih upozorenja.

Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite RH utvrđeno je 40 prekršaja, a sukladno utvrđenim kršenjima mjera bit će podneseno 18 prekršajnih naloga. Policijski službenici utvrdili su 232 kršenja mjera samoizolacije te će za isto biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona.

„Iskoristio bih priliku i zahvalio se svim građanima na strpljenju i provođenju mjera u obrani od koronavirusa. Također, zahvala ide svim zdravstvenim djelatnicima, pripadnicima policije i sustava civilne zaštite, koji će 1. ožujka obilježiti Međunarodni dan civilne zaštite, koji je ujedno i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj“, zaključio je ministar Božinović.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je u posljednjih godinu dana poduzeto sve kako bi se zaštitilo zdravlje građana, uz primjerene protuepidemijske mjere u različitim fazama, sukladno intenzitetu epidemije.

Pisane vijesti