Ministar Božinović obrazložio novine koje se predlažu izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici

Slika ministar/ministar-%20vl.ada-%2014.5.2020.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade, ministar Božinović informirao je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali o novinama koje se predlažu izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici

FOTO: Vlada RH

Danas, 14. svibnja 2020. godine, održana je 230. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u proteklom periodu.

„U ovom tjednu fokus je stavljen na provođenje nadzora nad pridržavanjem propisanih mjera i uvođenja mjera 3. faze od 11. svibnja 2020. godine. Mjere su provodili inspektori civilne zaštite, policijski službenici, službenici Državnog inspektorata i timovi koje su formirali stožeri civilne zaštite“, objasnio je Božinović.

U razdoblju od 6. do 13. svibnja, na području Republike Hrvatske izvršen je obilazak i nadzor gotovo 58.000 poslovnih subjekata i otvorenih javnih prostora i to dnevno njih više od 7.000, pri čemu je uočeno oko 1.400 nepravilnosti, što iznosi oko 2,4 %. Najčešće radi o nepridržavanju mjere zabrane javnih okupljanja, nekorištenje zaštitne opreme, zbog čega su izrečene mjere usmenog upozorenja. 

U prethodnom tjednu, zbog povoljnije epidemiološke situacije, nastavljeno je postupno ublažavanje mjera te je s tim ciljem doneseno 6 novih odluka. „Nažalost na otoku Braču se, 9. svibnja, epidemiološka situacija pogoršala te su za otok Brač donesene još 2 odluke kojima su ponovno uvedene nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana, kakve su u ostalom dijelu Hrvatske ukinute“, obznanio je ministar Božinović.

Što se tiče prometa putnika preko graničnih prijelaza, nakon donošenja Odluke Stožera CZ RH o izmjenama i dopunama Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, u razdoblju od 10. svibnja do 14. svibnja u Republiku Hrvatsku ušlo je ukupno 68.688 putnika, a teritorij Republike Hrvatske napustilo je ukupno 67.272 putnika.

Ministar Božinović naglasio je kako je još aktivno 9 objekata karantena, od njih 55 ranije mobiliziranih, a trenutno se u njima nalaze 44 osobe, od toga 35 hrvatskih državljana.

Repatrijacija, koju provode Ravnateljstvo civilne zaštite i diplomatsko-konzularna mreža Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u proteklih tjedan dana izvršena je za 209 hrvatskih državljana, tako da ih je ukupno repatrirano 2.285.

„Nastavak ovih aktivnosti, kao i drugih djelatnosti i aktivnosti koje nisu obustavljene odvija se uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera, kao i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te u ovom trenutku možemo biti zadovoljni njihovom provedbom“, izjavio je ministar Božinović.

Na današnjoj sjednici Vlade, ministar Božinović iznio je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici.

Novine koje se predlažu izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici jest da bi osobne iskaznice na posebnom čipu sadržavale biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Navedeno zahtijeva Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2019. godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine.

Sukladno odredbama Uredbe, izmjenama i dopunama Zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, odnosno trajno, na način da je dobna granica sa navršenih 65 podignuta na navršenih 70 godina starosti. Za građane do navršenih 70 godina osobne iskaznice izdavat će se s rokom važenja od 5 godina kao i sada.

Propisana je i obveza povlačenja iz uporabe osobnih iskaznica, izdanih bez roka važenja, koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde definirane Uredbom i to u rokovima propisanim Uredbom.

Nadalje, izgled osobne iskaznice mijenjao bi se u skladu s odredbama Uredbe tako da bi osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavala dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju Europsku uniju.

Osim izmjena sukladno odredbama naprijed navedene Uredbe, predloženim izmjenama i dopunama zakona omogućilo bi se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima kao do sada.

Dakle, daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobilnih telefona ili tableta.

„U ovim slučajevima odgovarajuće programsko rješenje za pokretne uređaje, odnosno ID aplikacija zamijenila bi potpisni certifikat koji je na osobnoj iskaznici. Bitno je za naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici te ga uputila Hrvatskom saboru na prvo čitanje. 

Pisane vijesti