Ministar Božinović održao planirani koordinativni sastanak s predstavnicima poslodavaca razminiranja i Novog sindikata

MUP je ispunio sve preuzete obveze s posljednjeg sastanka. Ove godine planira se razminiranje 41 km2, a perspektiva je da i 2022. godine bude razminirano najmanje toliko

FOTO: MUP RH

U ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu održan je sastanak između udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i Novog sindikata te potpredsjednika Vlade i ministra dr. sc. Davora Božinovića te njegovih pomoćnika dr.sc. Damira Truta i Cvjetka Obradovića.
 
Sastanak je nastavak aktivnih razgovora između predstavnika Ministarstva i udruga poslodavaca s područja razminiranja i Novog sindikata iz rujna 2020. godine, a na temu stanja minski sumnjivog područja koje trenutno u Republici Hrvatskoj iznosi 241,1 km2  te se rasprostire na 8 županija, odnosno 45 gradova i općina. 
 
Najviše minski sumnjivih kilometara rasprostire se duž Ličko-senjske županije (92,66 km2), potom Sisačko-moslavačke (40,47 km2), Karlovačke (41,75 km2), Splitsko-dalmatinske (19,20 km2)  Osječko-baranjske  (17,10 km2), Šibensko-kninske  (11,82 km2), Požeško-slavonske (11,30 km2) dok najmanje minski sumnjivog područja ima na području Zadarske županije (6,89 km2). Upravo se tu županiju planira do kraja ove 2021. godine u cijelosti isključiti iz minski sumnjivih područja Republike Hrvatske. 
 
Ministar Božinović je sudionike sastanka izvijestio kako su tijekom 2020. godine tvrtke za razminiranje ukupno razminirale više od 31 km2 površine odnosno odradile su posao vrijedan oko 348 milijuna kuna, s prosječnim dnevnim učinkom od 427 četvornih po pirotehničaru.

Plan je tijekom ove 2021. godine razminirati površinu od 41 km2, a za što je iz svih izvora osigurano oko 396 milijuna kuna. Do početka lipnja razminirano je oko 14,5 km2 površine u vrijednosti oko 133 milijuna kuna, dok je od ugovorenih poslova preostalo još 4.2 km2 u vrijednosti poslova od 39,7 milijuna kuna – istaknuo je ministar.   

Ono što je pred nama jest javno otvaranje ponuda prema projektu Karlovac Karst za 17,1 km2 ukupne planirane vrijednosti 187,14 milijuna kuna. Otvaranje ponuda predviđeno je za petak 18. lipnja, dok se početak poslova razminiranja očekuje krajem srpnja.

Pored navedenog, preostalo je, temeljem već sklopljenih okvirnih sporazuma, zaključiti 4 ugovora financiranih iz općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) i 7 ugovora iz Državnog proračuna, tj. za odraditi oko 5 km2 površine.
 
Što se tiče perspektive rada za 2022. godinu u planu je da i razminirana površina kao i osigurana financijska sredstva budu najmanje na razini ove 2021. godine. To znači da  se planira obavljanje poslova razminiranja na minimalno 40 km2 i da se za navedene poslove osiguraju financijska sredstva u iznosu od barem 400 milijuna kuna i to s istim izdvajanjima iz državnog proračuna i OKFŠ-a kao i za 2021., dok se ostatak planirao financirati iz novog Programskog razdoblja (2021. - 2027.) putem NATURA 2000.

U odnosu na financiranje poslova razminiranja u 2022. godini, isti će se prvo financirati iz Državnog proračuna, a potom iz raspoloživih europskih fondova.

U odnosu na zaključke sa posljednjeg zajedničkog sastanka predstavnika Ministarstva i udruga poslodavaca u poslovima razminiranja te Novog sindikata potpredsjednik Božinović izvijestio je kako je Ministarstvo ispoštovalo sve obveze preuzete s tog sastanaka, a posebno je istaknuto da su poslovi razminiranja financirani sredstvima za 2021. godinu započeli tijekom prosinca 2020. godine, zahvaljujući čemu nije bilo značajnijih zastoja u obavljanu poslova razminiranja krajem 2020. i tijekom 2021.
godine. Bio je to jedan od zahtjeva s posljednjeg sastanka iz rujna 2020. godine, a za čiju provedbu je MUP proveo sve potrebne administrativne korake. Navedenim dogovorom stvoreni su preduvjeti za neometano obavljanje poslova razminiranja.
 
Tomislav Krmek, predsjednik Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja istaknuo je kako je zadovoljan do sada učinjenim i dogovorenim te zatražio dodatne informacije o predstojećem potpisivanju ugovora, a na koje upite je dobio detaljne odgovore.
 
Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, izvijestio je kako u odnosu na jedini preostali zaključak sindikata s ranijeg sastanka, a vezano uz osnivanje međuresornog povjerenstva za izmjenu Zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja na poslovima razminiranja, još nisu izraditi prijedlog rješenja, a kad ga izrade uputit će ga nadležnim institucijama.

Pisane vijesti