Ministar Božinović posjetio policijske postaje PU splitsko – dalmatinske

Na području Splitsko-dalmatinske županije intenzivno se radi na obnavljanju prostorija policijskih postaja, sve s ciljem stvaranja što boljih uvjeta za rad policijskih službenika i službenica

FOTO: MUP

Danas, 7. studenog 2019. godine, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sa suradnicima, u pratnji župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana te načelnika PU Splitsko-dalmatinske Dražena Viteza, obišao je policijske postaje u Makarskoj, Vrgorcu, Imotskom i Sinju, koje se posljednjih godina obnavljaju.

Završetkom turističke sezone, sagledavaju se rezultati ne samo u turizmu, već i u policijskom poslu, koji kao prioritet ima očuvanje sigurnosti svih građana Republike Hrvatske ali i stranih gostiju kojih je iz godine u godinu sve više.

Nakon obilaska, ministar Božinović izjavio je kako je vrlo zadovoljan sa svime što je danas vidio i čuo: „Posebno me veseli ta kvalitetna suradnja između gradskih vlasti i policije, koja može služiti kao primjer svima“.

Kao jedan od simbola uspješne zajedničke suradnje istaknuo je upravo zgradu PP Makarska, koja je ove godine obnovljena. Radovi su se odnosili na zamjenu postojeće vanjske stolarije na dijelu objekta koji koristi policija, bojenje grilja i unutarnjih drvenih vrata, zamjenu podnih obloga u uredima i uređenje prostorije od 50 m2 na III. katu objekta u salu za sastanke.

„Mnogo ulažemo kad je u pitanju stvaranje što boljih uvjeta za rad policijskih službenika i službenica, a tako ćemo nastaviti i ubuduće“- dodao je ministar Božinović.

Kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama realizirani su već neki projekti, a Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Gradom Makarska do kraja ove godine pokrenut će projekte rekonstrukcije nekoliko kritičnih prometnih točaka na području Makarske.

„Što se tiče pokazatelja sigurnosti, oni su svi povoljni, kad govorimo o kriminalitetu, pogotovo s obzirom da je ljeti bilo 5,4 % više turista na Makarskoj rivijeri, koja sama nosi više od trećine ukupnih dolazaka u ovoj županiji“- izjavio je ministar te dodao kako sinergija gradskih službi, komunalnog redarstva, rukovodstva grada i policijske postaje Makarske uistinu ima učinka.  

Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je odluku da se u Makarskoj osnuje Javna vatrogasna postrojba, što je dodatni doprinos cjelokupnom kompleksu pitanja vezanih za krizne situacije i elementarne nepogode.

Nakon toga, ministar Božinović sa suradnicima, posjetio je prostorije PGP Vrgorac. Tijekom 2015. godine adaptirana je, sanirana i opremljena zgrada te policijske postaje. Izvedenim radovima prenamijenjen je dio prostora za potrebe smještaja nezakonitih migranata, te za potrebe granične policije. Adaptacija je obuhvaćala i izvedbu novih instalacija, a u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti izvedeni su i radovi na vanjskoj ovojnici zgrade (zamjena vanjske stolarije, obnova pročelja i krova). Uređen je i prostor za upravne poslove (šalter sala).

Radi se o policijskoj postaji koja je specijalizirana za granicu te ima visoku razinu popunjenosti po čemu je među najboljima u Hrvatskoj.

„Kada govorimo o Vrgorcu, ove godine je općenito 23 % ukupnog kriminaliteta, kada govorimo o imovinskim deliktima, oko 50 % manje ih je u odnosu na prošlu godinu“ – izjavio je ministar Božinović te dodao kako hrvatska policija vrlo učinkovito, u skladu sa europskim i nacionalnim zakonima štiti hrvatski teritorij te sprječava ilegalne migracije.  

Naposljetku, ministar Božinović obišao je policijske postaje u Imotskom i Sinju. Na izgradnji građevine  PP Imotski radovi prve faze su gotovi, a radovi druge faze trenutno se izvode.
Projekt energetske obnove PP Sinj prihvaćen je u „Programu energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora za razdoblje 2018-2020“ koji se provodi putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

„Vrijednost radova je oko 2,5 milijuna kuna i ono što mogu obećati jest da će ova zgrada izgledat drugačije do sljedeće alke“- izjavio je ministar.

Za novog načelnika Policijske postaje Sinj izabran je Mislav Filipović-Grčić, koji će se pobrinuti da radovi prođu bez poteškoća, ali i očuvati sigurnost, po kojoj je Grad Sinj uvelike poznat.

„U Sinju me posebno veseli izuzetna suradnja gradskih vlasti i policije, lokalna zajednica je osnova svakog društvenog života, a policija treba biti prije svega na usluzi gradskoj vlasti i građanima sredine u kojoj djeluje, za što je Sinj idealan primjer“- dodao je Božinović.

Osim spomenutih, treba istaknuti kako je prihvaćen je i projekt energetske obnove PP Solin te je u tijeku priprema dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova.

Također, na području Splitsko-dalmatinske županije i u idućoj godini izvodit će se brojni radovi. Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Sporazum o sufinanciranju uređenja objekta PP Hvar s gradovima Hvar i Stari Grad te općinom Jelsa, ali i Sporazum o sufinanciranju uređenja objekta PP Vis s gradovima Visom i Komižom. Ove godine izrađena je tehnička dokumentacija za uređenje šaltera sale u zgradi PU splitsko-dalmatinske te za postavljanje ograde i sanacija kosine uz postavljanje potpornog zida u bazi specijalne policije Mravinci.

„Ove i sljedeće godine u planu nam je obnoviti više policijskih postaja nego što se radilo desetljećima prije“ – zaključio je ministar Božinović na kraju današnjeg obilaska.
 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja