Ministar Božinović u Bruxellessu: Još jednom smo pružili jasnu i čvrstu podršku Grčkoj u zaštiti njene vanjske granice

Slika /2020- eu slike/IMG_3465.PNG

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predsjedao je danas izvanrednim sastankom Vijeća ministara unutarnjih poslova kojeg je sazvalo hrvatsko predsjedništvo. Ministri unutarnjih poslova EU-a te ministri pridruženih zemalja Schengena razgovarali su o situaciji na vanjskim granicama Europske unije s Turskom

FOTO: EU Council
 

U zaključcima s izvanrednog sastanka, Vijeće je izrazilo svoju solidarnost s Grčkom, Bugarskom i Ciprom te drugim državama članicama, koje bi se mogle naći u sličnoj situaciji.

Iako Vijeće priznaje povećan migracijski teret i rizike s kojima je Turska suočena na svom teritoriju i značajne napore koje je uložila u prihvaćanju 3,7 milijuna migranata i izbjeglica, snažno odbija korištenje Turske migracijskim pritiskom u političke svrhe. Ovakva situacija na vanjskim granicama Europske unije je neprihvatljiva te Vijeće očekuje od Turske potpunu primjenu odredbi Zajedničke izjave iz 2016. godine prema svim državama članicama smatrajući da i EU i Turska imaju koristi od nastavka ove suradnje i ispunjavanja obveza.

Na održanoj konferenciji za medije, ministar Božinović još jednom je uputio jasnu poruku podrške Grčkoj.

Na današnjem sastanku još jednom smo pružili jasnu i čvrstu podršku Grčkoj u zaštiti njene vanjske granice. Razgovarali smo i dogovorili se o sveobuhvatnom nizu mjera koje su osigurale Komisija, FRONTEX i države članice s ciljem ublažavanja pritiska na vanjskoj granici Europske unije u Grčkoj. Ne samo Grčka, već svaka država članica koja bi se mogla naći u sličnoj situaciji može računati na našu solidarnost i podršku. Povećavanje sigurnosti naših kopnenih i morskih granica važan je dio mozaika našeg budućeg pristupa migracijama. Zapravo je esencijalan ako želimo ponovno steći povjerenje i sačuvati integritet našeg teritorija. Stoga smo odlučni u sprečavanju ilegalnih prijelaza granice, kao i usmjeravanju tzv. miješovitih i neregularnih tokova. Moramo istražiti i pravne putove. U protivnom, krijumčari će i dalje iskorištavati ranjivost migranata i izbjeglica te kršiti njihova ljudska prava – izjavio je ministar Božinović.

Sve države članice, Europska komisija i agencije EU-a spremne su pojačati svoju podršku područjima pod pritiskom, uključujući i primjenu brze intervencije FRONTEX-a i dodatnu tehničku pomoći.

U zaključcima današnjeg izvanrednog sastanka Europska unija i njezine države članice i dalje naglašavaju odlučnost u namjeri da učinkovito zaštite vanjske granice Unije, što je prioritet, a nezakoniti ulasci i zlouporaba azilnog sustava su neprihvatljivi.

Po tom pitanju, ali i pitanju širenja lažnih vijesti ministar Božinović izjavio je: „Također smo odlučni u suzbijanju širenja lažnih vijesti i sprječavanju stalne zlouporabe našeg sustava azila od strane osoba koje na to nemaju pravo, a koje se u većini slučajeva također bave sekundarnim pokretima. Uvjereni smo da će nam novi Pakt o migraciji i azilu, na kojem Komisija trenutno radi, dati odgovore na ove izazove. Prema našem mišljenju, poštivanje naših temeljnih europskih vrijednosti, uključujući ljudska i temeljna prava i relevantne odredbe međunarodnog prava, ne može i neće biti izostavljeno. Istovremeno, očekujemo da će migranti i izbjeglice poštivati ​​naše europske i nacionalne zakone.“
 
 
„Paralelno bavljenje unutarnjim i vanjskim aspektom pitanja vezanih za migraciju jasan je dokaz da djelujemo u skladu, jedinstvu i na vrijeme kako bismo bili što bolje pripremljeni za sve scenarije koji bi se mogli pojaviti u sljedećim danima i tjednima – zaključio je ministar Božinović u obraćanju medijima.
 
 Stranica