Ministar Božinović u Innsbrucku na Vijeću ministara

Slika topvijesti/2018/07_srpanj/PHOTO-2018-07-12-17-23-47.jpg

FOTO: Mup

Ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je danas, 12. srpnja, u austrijskom Inssbrucku na neformalnom sastanku ministara unutarnjih poslova Europske unije.

Na prvom ministarskom sastanku od kada je Republika Austrija preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, glavna tema i nadalje je sveprisutno pitanje migracija, zaštita europskih granica te europski sustav azila, a nakon što je 28. lipnja Europsko vijeće donijelo  zaključke o  sveobuhvatnom pristupu u rješavanju migrantske krize na razini Europske unije.

Ministar Božinović istaknuo je nakon sastanka da su države članice u političkoj raspravi prenijele svoja nacionalna stajališta o provedbi zaključaka. Hrvatska se založila za suradnju s državama koje su na tzv. Balkanskoj ruti, i to u smislu pružanja političke, operativne i financijske pomoć, jer pomažući tim državama pomažemo Europskoj uniji. Učinkovitost tih država utječe na zaštitu granica Europske unije.

Ministar Božinović istaknuo je da su u odnosu na Centre za transfer potrebna dodatna pojašnjenja nakon što je Komisija započela pregovore s UNHCR-om i IOM-om. U odnosu na te centre Republika Hrvatska ima jasnu poziciju koja nije promjenjiva. Dojam je i da se druge države sve više priklanjaju rješenjima koje Republika Hrvatska svakodnevno primjenjuje u praksi, naglasio je Božinović.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu dobiva na važnosti te će dobiti više sredstava, proširiti svoj mandat i povećati broj izvršitelja.

Zaključenje statusnih sporazuma s državama jugoistočne Europe u tom je smislu od velike važnosti kako bi se osoblje Frontexa moglo rasporediti na granice Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije.

Upitan za stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini, ministar Božinović izjavio je da je hrvatska policija po pitanju sprječavanja ilegalnih ulazaka u RH vrlo efikasna i fleksibilno organizirana. Zabrinjava sve razgranatija mreža kriminalnih skupine koje na krijumčarenju ljudi ostvaruju visoke prihode. No, hrvatska je policija i po tom pitanju efikasna te je samo ove godine riješeno 194 takvih slučajeva, izjavio je Božinović.

Zbog veličanstvene pobjede hrvatske nogometne reprezentacije u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi, ministar Božinović na sastanku u Innsbrucku bio je odjeven u pobjedničke «kockice», i tom je prilikom kolegi Collombu, francuskom ministru unutarnjih poslova, s kojom će momčadi naši Vatreni u nedjelju zaigrati finalnu utakmicu, poklonio hrvatski pobjednički dres.



Pisane vijesti