Ministar Božinović u službenom posjetu Bavarskoj

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović tijekom službenog posjeta Bavarskoj sastao se s ministrom unutarnjih poslova, sporta i integracije Joachimom Herrmannom

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović boravi danas, 9. svibnja, u službenom posjetu Bavarskoj gdje se sastao s ministrom unutarnjih poslova, sporta i integracije Joachimom Herrmannom.

Teme sastanka su bile nastavak i daljnje jačanje bilateralne policijske suradnje, migracije, zaštita granica, članstvo Republike Hrvatske u Schengenskom prostoru te pripreme i glavni prioriteti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u području unutarnjih poslova.

Ministar Herrmann pohvalio je rad hrvatske policije u očuvanju hrvatskih, a time i vanjskih granica EU. Naglasio je da je svjestan pritiska pod kojim se Hrvatska nalazi zbog svog geografskog i geostrateškog položaja s obzirom na ilegalne migracije. Zaključuje da Republika Hrvatska i Bavarska odlično surađuju, uključujući i suradnju dviju policija.
Svake godine veliki broj Bavaraca posjećuje Hrvatsku koja im je jedna od omiljenih turističkih destinacija, dok su hrvatski državljani u Bavarskoj već tradicionalno dobro intergrirani, rade ovdje i s njima imamo jako dobar suživot, istaknuo je Herrmann.

Ministar Božinović zahvalio je ministru Herrmannu na gostoprimstvu i prijateljstvu.

“Dijelim u potpunosti ocjene ministra Herrmanna o visokom stupnju suradnje između Hrvatske i Bavarske u policijskoj suradnji. Hrvatsku i Bavarsku vežu mnoge povijesne veze koje su i danas vrlo jake. Gotovo polovica svih njemačkih turista koji godišnje dođu u Hrvatsku, dolazi iz Bavarske. To je više od 1,3 milijuna bavarskih turista godišnje.
Zadovoljni smo zbog toga kao i zbog ocjene da je hrvatska zajednica u Bavarskoj, koja broji više od 110 tisuća Hrvata, njih više od 45 tisuća ovdje u Münchenu, jedna od najbolje integriranih zajednica. Zato na temelju suradnje između naših ljudi i država kroz povijesti, moramo graditi sve intenzivniju suradnju naših institucija.

Zahvaljujem ministru što je prepoznao rad hrvatske policije, isto tako zahvaljujem na sveukupnoj suradnji s policijom Bavarske.

Također, veliko mi je zadovoljstvo da se prepoznaje rad hrvatske granične policije koja je jedna od najobučenijih europskih graničnih policija, koja efikasno čuva naše granice i svakodnevno se uspješno suočava s ilegalnim migracijama. Hrvatska policija sprječava ilegalne ulaske u Hrvatsku, odnosno u Europsku uniju. Kao što je poznato, naša granica je najdulja kopnena granica, vanjska granica Europske unije. Zato nam je suradnja s Bavarskom i po tom pitanju vrlo bitna i drago mi je da se i u Europskoj uniji i ovdje u Bavarskoj, prepoznaje taj doprinos hrvatske policije”, naglasio je ministar Božinović.

"Naravno, mi surađujemo u brojnim područjima, a u policijskom poslu surađujemo po svim linijama rada. Zato smo odlučili dati novi poticaj našim policijskim službenicima, da u interesu sigurnosti građana Bavarske i Hrvatske još intenzivnije razmjenjuju informacije i surađuju po svim sigurnosnim pitanjima.

Sigurnosni izazovi današnjice su uglavnom transnacionalnog karaktera, što znači da se na njih može odgovoriti samo suradnjom između država, a Bavarska i Hrvatska u tome služe i služit će kao primjer“, rekao je Božinović.

Odnosi Hrvatske i Bavarske po svim pitanjima intenzivni su i nastavljamo ih dalje jačati i na saveznoj razini i na razini pojedinih saveznih država te će se razgovori o daljnjem produbljivanju odnosa Hrvatske i Bavarske nastaviti tijekom uzvratnog posjeta ministra Herrmanna Republici Hrvatskoj koji se očekuje u dogledno vrijeme.

Pisane vijesti | Suradnja | Vanjski i europski poslovi