Ministar Ostojić: Policija nije pratila čelnika Mosta

Slika topvijesti/2016/sijecanj/press0601_1.JPG

Foto: MUP 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić održao je danas, 6. siječnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova konferenciju za medije na kojoj je odbacio sve optužbe o praćenju čelnika Mosta – nezavisnih lista.

- Božo Petrov niti je praćen, niti prisluškivan, niti je bio pod bilo kakvim tajnim mjerama – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i dodao kako neće dopustiti da se policija blati bez dokaza.

Podsjetio je da članak 80. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima onemogućuje da se može bilo koga pratiti bez izvješćivanja, jer se u roku od 48 sati mora izvijestiti glavnog državnog odvjetnika.  

- Branim policijske službenike i pozivam sve one koji imaju primjedbe da postoji sustav nadzora i kontrole u policiji, ali i u USKOK-u, a postoji i građanski nadzor nad tajnim prikupljanjem podataka – naveo je.

Pojasnio je kako je Sigurnosno-obavještajna agencija danas profesionalan sustav kojem ministar ne može naređivati kako da radi. Dodao je kako se SOA u ovom trenutku intenzivno bavi uklanjanjem terorističkih prijetnji.

- Osoba koja će preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova dobit će čist i uhodan sustav, a od nje očekujem da poštuje zakone poput Zakona o policiji koji propisuje da se ministar unutarnjih poslova ne smije miješati u kriminalistička istraživanja, niti ih narediti ili zaustaviti, rekao je ministar.

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li se PNUSKOK (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) koristiti u privatne svrhe, rekao je kako 183 policijska službenika više ne rade u sustavu jer su pokušali zlouporabiti sustav.

Stanje na granici

Potpredsjednik Vlade RH Ranko Ostojić podsjetio je na stanje na državnoj granici te rekao kako je ta tema izuzetno važna. Naime, od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 827 migranta, a u Prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazi se 21 osoba. Od početka migracijske krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 572 140 migranata.

Najavio je sutrašnji sastanak šefova graničnih policija Italije, Slovenije i Austrije na kojem će se dogovoriti operativni detalji vezani za zahtjev Slovenije da se dostave popisi nacionalnosti osoba koje se nalaze u migrantskom valu.

- Republika Hrvatska je o tome izvijestila Republiku Srbiju i Makedoniju i očekujem od njih popise i da postupaju po istim pravilima jer će u protivnom ljudi biti vraćeni – rekao je i dodao kako RH inzistira na koordiniranom djelovanju ne samo nekoliko zemalja nego svih koje se nalaze na izbjegličkoj ruti. Hrvatska je makedonskoj policiji već poslala pomoć u opremi – objasnio je ministar unutarnjih poslova.

Unatoč teškim uvjetima u Egejskom moru, dnevno u Hrvatsku stigne od 3000 do 4000 osoba. Ministar Ostojić kao šef Stožera za koordinaciju aktivnosti rekao je kako su postignuta tri cilja u migrantskom valu koji je pogodio Republiku Hrvatsku sredinom rujna prošle godine.

- Postigli smo da životi građana budu sigurni, da građani ne osjete krizu i sa susjednim zemljama je pronađen način kako da sve funkcionira – naglasio je potpredsjednik Vlade RH.



Pisane vijesti