Ministar Ranko Ostojić o migracijskog krizi u RH

Slika topvijesti/2016/sijecanj/konferencija/02_m.JPG

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić održao je danas, 21. siječnja, u Ravnateljstvu policije konferenciju za medije na temu migracijske krize u Republici Hrvatskoj. Od početka migracijskog vala 16. rujna 2015. do danas kroz Republiku Hrvatsku prošlo je 600 699 osoba. Od toga samo je njih 89 tisuća imalo neku vrstu identifikacijskog dokumenta.

Ministar Ranko Ostojić iznio je novosti koje se odnose na evidenciju migranata.

- Novost u vezi prolaska migranata kroz europske zemlje je da se od njih dodatno traži potpisivanje izjave o tome u kojoj zemlji žele zatražiti azil. To znači da se dostavlja ime, prezime, podaci o nacionalnosti te novi dio o traženju azila, odnosno traže li azil u Austriji ili Njemačkoj – rekao je.

Naglasio je kako je ta nova rubrika suprotna pravilima međunarodnih konvencija, ali Hrvatska će se pridržavati tih novih pravila s obzirom da se Hrvatska pridržavala svih prethodnih dogovora.

Ministar je također naveo kako migranti nemaju namjeru ostajati u Hrvatskoj već traže azil uglavnom u Njemačkoj te je svega bilo oko 20 zahtjeva za azilom u Hrvatskoj. Ista situacija je bila i u Mađarskoj i Sloveniji te ostalim zemljama kroz koje su samo prolazili migranti.

Hrvatska je kroz koordinaciju svih tijela postigla glavni cilj, a to je sigurnost zemlje. Naveo je kako je sve napravljeno uz ukupni trošak od 145 milijuna i 333 tisuće kuna, a Republici Hrvatskoj je iz europskih fondova odobreno 16,4 milijuna eura.  

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je poslalo makedonskoj policiji informatičku opremu kako bi mogli lakše evidentirati migrante, a podaci bi odmah bili dostupni i hrvatskoj policiji.

Ministarstvo u posljednje četiri godine

Ministar unutarnjih poslova je rekao kako četiri godine zaredom Ministarstvo ima bezuvjetnu ocjenu revizije, bez primjedbi na poslovanje. Istaknuo je da je policija opremljena novim helikopterima, plovilima kao i da su izgrađene i obnovljene neke policijske postaje.

Također se nadovezao na uspješnost policije te kako je prošle godine bilo 33 ubojstva od kojih su riješena 32 i jedno iz prethodnog razdoblja.

Ministar se na kraju konferencije zahvalio medijima i svima koji su radili u Kriznom stožeru: policijskim službenicima, vojsci, volonterima, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, zdravstvenom osoblju i drugima.



Pisane vijesti