Ministarska konferencija u Pragu „Izgradnja partnerstva za područje migracija“

Na kraju sastanka očekuje se i usvajanje Zajedničke izjave kojom bi se potvrdila spremnost za uspostavom partnerstva država porijekla, tranzita i odredišta migranata, kao i jačanje suradnje u upravljanju migracijama, uz sveobuhvatan i operativan pristup.

Izaslanstvo MUP-a RH, koje predvode državni tajnik Ivica Buconjić i ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose mr. sc. Filip Dragović, sudjeluje na ministarskoj konferenciji Izgradnja migracijskih partnerstva, koja se 27. i 28. travnja održava u Pragu, u okviru češkog predsjedanja EU.

Sudionici konferencije su ministri odgovorni za područja migracija država članica EU, država Jugoistočne i Istočne Europe, Centralne Azije te Turske. Glavni cilj ovog sastanka, na kojem sudjeluje oko 50 izaslanstava, poticaj je razvijanju suradnje izgradnjom partnerstva među državama porijekla, tranzita i odredišta međunarodnih migracija usmjerenih prema Europskoj uniji, što je sukladno i glavnim dokumentima EU koji pokrivaju ovu problematiku: Globalni pristup migracijama (2005.) i Europski pakt o imigraciji i azilu (2008.).

Europski je kontinent područje stalnih migracijskih kretanja. Međutim, dok je još početkom dvadesetog stoljeća Europa bila područje iseljavanja u prekomorske države, u drugoj polovici prošlog stoljeća smjer migracijskih kretanja značajno se promijenio: europske države, posebice države zapadne i sjeverne Europe, postale su cilj doseljavanja. Republika Hrvatska se nalazi na raskrižju putova između istočne Europe prema zapadnoj, te od juga kontinenta prema njegovom sjeveru. Migracijska politika Republike Hrvatske (2007.) glavni je dokument koji uređuje pitanja migracija i azila sukladno relevantnim europskim standardima, analizira stanje migracija i azila i određuje glavne ciljeve i aktivnosti te nositelje provedbe. S obzirom na sigurnosne, socijalne i gospodarske implikacije migracijskih kretanja, legalnih i ilegalnih, čvršći oblici suradnje između emitivnih, tranzitnih i država primateljica dobrodošli su kao jedan od ključnih odgovora na izazove koje međunarodne migracije danas donose.

Na kraju sastanka očekuje se i usvajanje Zajedničke izjave kojom bi se potvrdila spremnost za uspostavom partnerstva država porijekla, tranzita i odredišta migranata, kao i jačanje suradnje u upravljanju migracijama, uz sveobuhvatan i operativan pristup. Područja jačanja suradnje obuhvaćala bi ne samo područja prevencije i suzbijanje nezakonitih migracija, readmisije i dobrovoljnog povratka, već i područja integracije zakonitih migranata u društva u kojima borave.



Stranica