Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Zakladom AMBER Alert Europe predstavlja novu slikovnicu za zaštitu djece povodom Međunarodnog dana nestale djece

Slika /2023/5/Medunarodni dan nestale djece/naslovna zeko 2.jpg

Slikovnica „Zekina pustolovina u Šumi“ dostupna je na 20 jezika i dijeli se u 23 zemlje diljem svijeta

FOTO: AMBER Alert Europe

Danas, 25. svibnja, obilježava se Međunarodni dan nestale djece, dan kada se prisjećamo djece koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okružju svojih najmilijih.
Ujedno se prisjećamo i djece koja, nažalost, nikada nisu pronađena.

Svake godine u Europi nestane 300 000 djece. Kako bi se smanjio ovaj zapanjujući broj, važno je od rane dobi učiti djecu vještinama i znanjima koja su im potrebna da ostanu sigurna.

Prilika je to da upozorimo javnost da nestanak djeteta nikad nije bezazlen te da odlazak iz sigurnosti doma ili ustanove kojoj je dijete povjereno na skrb uvijek predstavlja potencijalnu opasnost da dijete postane žrtvom nasilja, iskorištavanja ili drugoga kaznenog djela.

Kao i dosadašnjih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obilježava Međunarodni dan nestale djece u cilju senzibilizacije javnosti o važnosti zaštite djece te pravovremenom prijavljivanju i reakciji na svaki nestanak djeteta, čak i kad se to čini najbezazlenijim, jer samo uz pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija možemo pridonijeti smanjenju broja nestale djece.

Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata.


 
 
Nova slikovnica MUP-a i Zaklade Amber Alert Europe osmišljena je kako bi djecu naučila važnim sigurnosnim savjetima kako ne bi nestala
 
Povodom Međunarodnog dana nestale djece Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Zaklada AMBER Alert Europe udružili su se u zajedničku Kampanju usmjerenu na sigurnost djece, predstavljajući novu tematsku slikovnicu pod nazivom „Zekina pustolovina u Šumi“, s ciljem poučavanja djece važnim sigurnosnim savjetima kako ne bi nestala.

Dostupna za preuzimanje kao e-knjiga na 20 jezika u 23 zemlje diljem Europe i svijeta (dijelit će se u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama), ova slikovnica temelji se na pet ključnih savjeta usredotočenih na koncept vjerovanja svojim osjećajima, a nastala je u suradnji sa stručnjacima na području nestale djece:
 
  • Uvijek vjeruj svojim instinktima. Ako se ne osjećaš dobro, nemoj to činiti.
  • Nikad ne idi sam/sama. Sigurnije je ići zajedno.
  • Ne nalazi se s nekim koga ne poznaješ ili ne očekuješ.
  • Ako se izgubiš zatraži pomoć drugih roditelja.
  • Nauči pamtiti okolinu. Tako ćeš lakše pronaći put natrag.
 
Uz „Zekinu pustolovinu u Šumi“, djeca će naučiti jednostavna, ali važna pravila na razigran i pozitivan način.
Kako bi knjiga bila zanimljiva maloj djeci, u oblikovanju priče i ilustracija angažirani su autori dječjih knjiga, ilustratori, dječji psiholozi, znanstvenici i pedijatri.

Knjiga je namijenjena čitanju od strane roditelja i skrbnika te predstavlja inicijalni korak u razgovoru s djecom o važnosti vjerovanja svojim osjećajima i zaštiti od nestanka.

Frank Hoen, predsjednik Zaklade AMBER Alert Europe rekao je: "Sigurnost naše djece je od najveće važnosti i uzbuđeni smo što možemo pokrenuti ovu kampanju kako bismo pomogli maloj djeci da nauče o osobnoj sigurnosti. Vjerujemo da je „Zekina pustolovina u Šumi“ vrijedan alat za roditelje i skrbnike koji pomažu u edukaciji djece o sigurnosti, posebice o nestanku, i ponosni smo što ga možemo podijeliti s obiteljima diljem Europe."

Vjerujemo kako su senzibilizacija i edukacija građana i naših najmlađih o tome kako se zaštititi ključna u sprječavanju budućih slučajeva nestale djece te je pokretanje „Zekine pustolovine u Šumi“ dio kontinuiranih napora svih relevantnih državnih tijela, institucija i društveno odgovornih civilnih i nevladinih organizacija u podizanju svijesti o nestaloj djeci i promidžbi prevencije.
 
U slikovnici Zekina pustolovina u Šumi, Zeko i njegov prijatelj Ježić kreću u avanturu u Šumi, tražeći čudan zvuk koji samo Zeko može čuti.
Putem stječu nova poznanstva i dolaze u uzbudljive situacije.
Hoće li Zeko i Ježić uspjeti razotkriti misterij čudnog zvuka?
Slikovnica o prijateljstvu, hrabrosti i slijeđenju intuicije.
Slikovnica je dostupna za preuzimanje na poveznici: "Zekina pustolovina u Šumi"

#IMCD #InternationalMissingChildrensDay #PreventMissingChildren
#TrustYourInstincts #SafetyTipsForKids #ConversationStarter
#PictureBook #TheRumblingAdventureOfHare
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica