Mokri i skliski kolnici - savjet vozačima

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/PROMET/magla.jpg

Foto: Ilustracija  

Ovih dana traju nepovoljni vremenski uvjeti, od relativno visokih temperatura zraka za ovo doba godine tijekom dana, do nižih temperatura zraka tijekom noći i jutra.
Popratne su magla ili rosuljom koje utječu na sigurno upravljanje vozilima u prometu.

Obzirom da su kolnici mjestimice mokri i skliski, a zbog magle smanjena je vidljivost i preglednost na cesti, vožnju je potrebno prilagoditi  sigurnosnim uvjetima. 
Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja, te zbog svoje neujednačene gustoće, a mokri i skliski kolnici ne omogućavaju valjano prijanjanje kotača za cestu, čime se povećava zaustavni put i gubi stabilnost vozila.

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu vidljivo je da se u takvim nepovoljnim uvjetima u prosjeku dogodi veći broj prometnih nesreća u odnosu na periode kada su vremenski uvjeti idealni za vožnju.      

S tim u svezi, savjetujemo sudionike u prometu:

  • da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti,  te poštuju propisana ograničenja i zabrane na cestama, 
  • Vozači motornih vozila, trebaju povećati razmak između svog i vozila ispred sebe te smanjiti brzinu kretanja svog vozila kako bi pravovremeno mogli reagirati i, u slučaju potrebe, zaustaviti svoje vozilo, posebice na prometnicama u gradovima i naseljima, ispred pješačkih prijelaza i semaforiziranih križanja.
  • da pravovremeno uključe odgovarajuće pokazivače smjera kako bi upozorili ostale sudionike u prometu na promjenu smjera svog kretanja. Prilikom vožnje unatrag ili zaustavljanja na cesti potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera.
  • da upale kratka svjetla ili svjetla za maglu tijekom vožnje, očiste vjetrobranska stakla, te prozrače unutrašnjost vozila od kondenzacije vlage.
  • da provjere tehničku ispravnost vozila, posebice stanje guma.
  • vozače bicikla da su dužni za vrijeme upravljanja biciklom po kolniku biti obilježeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili opremom. kao i pješake da  za vrijeme loših meteo uvjeta ili po noći ako se kreću kolnikom da moraju biti dodatno obilježeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, policija poziva sve sudionike u prometu na opreznu vožnju te poštivanje propisanih ograničenja i zabrana, a u slučaju stvaranja prometnih gužvi, na toleranciju prema ostalim sudionicima u prometu.



Pisane vijesti