Na 44. sjednici Vlade izvješteno o aktivnostima Stožera civilne zaštite

Slika /2021/02/Gras.jpg

Državna tajnica Gras je na današnjoj sjednici Vlade izvijestila o aktivnostima Stožera civilne zaštite za proteklo razdoblje

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras danas je na 44. sjednici Vlade Republike Hrvatske izvijestila o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH provedenim od prošle sjednice održane 11. veljače 2021. godine.

Od posljednje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite RH donio je deset odluka od čega četiri na nacionalnoj i šest na županijskoj razini.   
 
Odluke donesene na nacionalnoj razini ostaju na snazi do 28. veljače. Radi se o popuštanju mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte kojima je dozvoljena priprema i dostava odnosno isporuka hrane, pića, napitaka i slastica na način da se preuzimaju pred ulazom u ugostiteljski objekt bez zadržavanja na terasi ili ispred ulaza nakon preuzimanja dok su ulasci u objekte i dalje zabranjeni.
 
Dozvoljen je rad casinima, automat klubovima i uplatnim mjestima za klađenje pri čemu je radno vrijeme ograničeno od 8 do 22 sata, a pružanje ugostiteljskih usluga je zabranjeno.
 
Također je dozvoljen i rad teretanama, fitness centrima, dječjim igraonicama i radionicama te školama stranih jezika.
 
Na snazi i dalje ostaju mjere koje se odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima gdje ne smije biti više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima može biti prisutno do deset osoba iz dva različita kućanstva.
 
Nastavno na nove mjere Stožera civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke i upute za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti COVID – 19, a koje se odnose na rad ranije spomenutih ustanova.
 
Odlukom Stožera produženo je i važenje mjera ograničenja koje se odnose na prelaske graničnih prijelaza Republike Hrvatske.
 
Također je produženo i važenje mjera iz Odluke o posebnoj organizaciji rada trgovina te Odluke o načinu prijevoza putnika u javnom prijevozu.
 
Na prijedlog Stožera civilne zaštite Istarske i Primorsko-goranske županije donesene su Odluke o obustavi rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje u trajanju do 21. veljače 2021.godine.
 
Za područje Krapinsko-zagorske županije donesena je Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojom se omogućuju posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi koji su preboljeli COVID-19.
 
Za područje Osječko-baranjske županije donesene su dvije Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama. Prvom Odlukom koja je stupila na snagu 13.veljače 2021.g. ukinute su mjere o načinu prijema novih korisnika u ustanove socijalne skrbi, a drugom, koja stupa na snagu danas 18. veljače 2021., zabranjuju se posjeti korisnicima ustanova socijalne skrbi u unutarnjim prostorijama.
 
„Od 15.veljače 2021. godine, za područje Karlovačke županije van snage je stavljena dosadašnja Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojom su bili zabranjeni posjeti i izlasci korisnika iz ustanova socijalne skrbi.“ – zaključila je izvještaj o novim odlukama državna tajnica Gras.
 
Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija
 
Vezano za postupanja inspektora Ravnateljstva civilne zaštite i policije državna je tajnica izvijestila da je provedeno 20.290 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja prilikom čega je utvrđena 61 nepravilnost i izdano 69 usmenih upozorenja.

Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite utvrđen je 81 prekršaj te će sukladno tome biti podneseno 25 prekršajnih naloga i tri kaznene prijave zbog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.
 
Nadzor mjera samoizolacije
 
Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 255 kršenja samoizolacije od strane građana, a za što će biti podnijeti prekršajni nalozi.

Evidentirana su i dva kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona.

Operativne službe Ravnateljstva civilne zaštite
 
Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 633.100 artikala ili 17 tona opreme koji su predani medicinskim ustanovama  i ustanovama socijalne skrbi. Trenutno se u Logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi oko 13,5 milijuna različitih artikala (oko 600 tona) zaštitne opreme za koronavirus.

Na posljetku je državna tajnica Gras izvijestila da je brodom iz Kine u Luku Rijeka pristiglo dodatnih 13 tona zaštitne opreme i opreme za testiranje na koronavirus, koju je Vlada RH, putem Ravnateljstva za robne zalihe i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Pekingu, nabavila iz Kine. Ovo je sedma isporuka zaštitne opreme iz Kine, kojom se osigurava kontinuitet opskrbe i popunjenost zaliha zaštitne opreme potrebne za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Pisane vijesti