Na današnjoj 146. Sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojeno je pet Uredbi iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/UMUP.jpg

Donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu, a samim tim i ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite, učinkovitije će se upravljati rizicima u Republici Hrvatskoj

Na sjednici Vlade usvojeni su prijedlozi ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića za usvajanje Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu, Uredbe o izmjeni Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, Uredbe o izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika, Uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju i Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja.
 
Tom prilikom ministar Božinović je naglasio da se predložene izmjene i dopune u bitnome odnose na ustrojavanje Ravnateljstva civilne zaštite te reorganizaciju Uprave kriminalističke policije.
 
Donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu, a samim tim i ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite, učinkovitije će se upravljati rizicima u Republici Hrvatskoj te uspostaviti kvalitetan i jeftiniji proces planiranja, obrazložio je ministar te dodao kako je naglasak na preventivnom djelovanju te se na taj način rješava i problem nadležnosti u vođenju i zapovijedanju u velikim nesrećama i katastrofama. Postrojbe civilne zaštite bit će organizirane od postojećih snaga, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenoga križa i ostalih udruga na modularan način. To znači da se neće osnivati nove postrojbe, već će se koristiti postojeće snage, profesionalne i u najvećoj mjeri volonterske snage koje će osim rada u dnevnim operativnim zadaćama djelovati i u sustavu odgovora na velike nesreće i katastrofe. „Na ovaj način bi se trebali bitno smanjiti troškovi, učinkovitije i brže osigurati povlačenje financijskih sredstva iz Europskih fondova, a naglasio bih da sa ovakvim ustrojem ćemo postići smanjenje broja rukovodećih službenika za 30% i broja sistematiziranih radnih mjesta za 23%“, rekao je ministar.
 
Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, o plaćama policijskih službenika kao i radnim mjestima policijskih službenika kojima se staž računa u povećanom stanju, dolazi do preustroja rada kriminalističke policije. Ministar Božinović je istaknuo kako se nakon dugog niza godina povećava koeficijent za plaće za oko 1.000 policijskih službenika kriminalističke policije srednje stručne spreme. Ujedno se snižava početno zvanje za radna mjesta kriminalističke policije u policijskim postajama na viši policajac te promjene staža u povećanom trajanju sa 14 na 16 mjeseci za odgovarajuća radna mjesta kriminalističke policije u policijskim postajama.
 
Ministar ističe kako je predloženo povećanje broja izvršitelja Službe za međunarodnu policijsku suradnju s obzirom na podizanje spremnosti za ulazak u Schengenski prostor, kao i ustrojavanje novih radnih mjesta u kojima će biti objedinjeni kriminalističko-obavještajni poslovi. Nadalje, razdvojit će se linije rada terorizma i ratnih zločina u policijskim upravama u kojima je to trenutno objedinjeno. Također će se kriminalistička tehnika u policijskim upravama centralizirati, a u policijskim postajama treće kategorije koje bilježe do 100 kaznenih djela na godišnjoj razini, predloženo je ukidanje radnog mjesta pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju.
 
Sve ostale promjene se odnose na ustrojavanje Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove te Uprave na ljudske potencijale kao i ustrojavanje Arhiva hrvatske policije iz Domovinskog rata.
 

Pisane vijesti