Na deponiju smeća pronašao oružje

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/NASILJE_ORUZJE_NAPADI/oruzje13.jpg
Foto: Ilustracija
 
Građani s područja policijskih uprava vukovarsko-srijemske, bjelovarsko-bilogorske i osječko-baranjske su u proteklih nekoliko dana pronašli minsko-eksplozivna sredstva, o čemu su obavijestili policiju.
 
Tako je u Trpinji u utorak, 27. listopada, 60-godišnjak policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu PU vukovarsko-srijemske dragovoljno predao tri startna pištolja, plinski pištolj, ručno izrađeni pištolj tzv. "kubura", 50 komada malokalibarskog streljiva cal. 5,6 MM i "dimnu zavjesu" u obliku ručne granate. Naime, unazad nekoliko mjeseci 60-godišnjak je prikupljajući sekundarne sirovine na deponiju smeća u Vukovaru pronalazio odbačena minsko-eksplozivna sredstva koja je zajedno sa sekundarnim sirovinama odnosio kući. Isto tako, u produžetku ulice Matice Hrvatske u Sotinu 38-godišnjak je jučer, 28. listopada, za vrijeme oranja njive izorao minsko-eksplozivnu napravu. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio je na mjestu pronalaska kako se radi o topovskom projektilu 152 MM, koji je potom preuzeo i pohranio u skladište PU vukovarsko-srijemske do uništenja.
 
Ispravno je postupio i 37-godišnjak iz okolice Grubišnog Polja, koji je policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu PU bjelovarsko-bilogorske dragovoljno predao tri ručne bombe i 180 komada streljiva, a koje je pronašao prilikom čišćenja šupe. Ovaj 37-godišnjak za dragovoljnu predaju neće snositi nikakve sankcije, a sebi i svojim ukućanima osigurao je sigurniji dom. Ipak, u jednom selu u okolici Bjelovara, temeljem sudskog naloga, obavljena je pretraga obiteljske kuće, pri čemu je pronađena automatska puška i 194 komada puščanog streljiva te jedna lovačka patrona. U nezakonitm posjedu ih je držao 48-godišnji vlasnik, pa protiv njega slijedi podnošenje kaznene prijave.
 
Isto tako, građanin je prilikom obrade tla u blizini Tenje u prijepodnevnim satima 28. listopada izorao protupješačku minu. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU osječko-baranjske, koji je minu uništio.


Pisane vijesti