Na dubrovačkom području danas puštena u rad dva granična prijelaza – Vitaljina i Gornji Brgat

Jutros je otvoren Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu Vitaljina, a Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Gornji Brgat je na novoj lokaciji

Danas, 14. lipnja u 7 sati, za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu otvoren je stalni granični prijelaz Vitaljina.

Uz postojeću prometnu infrastrukturu, u funkciji su dvije ulazne i dvije izlazne trake. Sukladno, povećanim potrebama prometa i protočnosti, u svakom trenutku, mogu se otvoriti po tri ulazne ili izlazne trake, jer se radi o trakama koje su reverzibilne.

Otvaranjem GP Vitaljina, u svakom trenutku može se, u slučajevima prometnih nezgoda ili bilo kakovih događaja na GP Karasovići, uspješno preusmjeriti promet.

Nova regulacija prometa povećat će protočnost prometa putnika preko graničnih prijelaza sa Crnom Gorom.

 

Također, danas je u 13 sati na novoj lokaciji otvoren Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Gornji Brgat.

Trenutno je u funkciji jedna ulazna i jedna izlazna traka dok se već sljedećeg tjedna očekuje otvaranje još jedne promjenjive trake te još jedne dodatne za autobusni promet.

 

Otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska do kraja je ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se dodatno približila formalnom zatvaranju i toga zadnjeg područja

schengenske pravne stečevine. Europska komisija ovoga je tjedna, tj. 12. lipnja o. g., formalno zatvorenima označila četiri područja schengenskoga acquisa: Schengenski informacijski sustav, policijska suradnja,

pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i zajednička vizna politika. Krajem prošle, odnosno početkom ove godine Europska komisija je formalno zatvorenima označila tri područja: zaštita podataka, propisi o

vatrenom oružju te povrat i ponovni prihvat. Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro.



Stranica