Na sjednici Vlade ministar Božinović govorio o turističkoj sezoni 2018.

Slika topvijesti/2018/10_listopad/vlada_hvar.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je održana u gradu Hvaru, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u sklopu cjelovite prezentacije rezultata turističke godine podnio izvješće o turističkoj sezoni 2018., iz sigurnosnog aspekta.

„Nastavno na ove odlične vijesti iz turističkog sektora, iskoristio bih priliku napomenuti da, kao što je poznato, prema anketama i istraživanjima, kao kriterij za odabir destinacija za odmor, sigurnost zauzima vrlo visoko i sve važnije mjesto, kad govorimo o konačnoj odluci o odabiru destinacije. Tim spoznajama rukovodilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova, te je ove godine, po prvi puta, osnovan Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, kao jedinstvene točke rukovođenja policijskim poslovima u sedam priobalnih uprava, sa sjedištem u Policijskoj upravi zadarskoj“, započeo je svoje izlaganje ministar Božinović, istaknuvši i detalje samog rada Stožera.

„Stožer je radio od 16. lipnja do 15. rujna, uspostavom 24 satnog dežurstva, a uz pripadnike hrvatske policije tu su bili i pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice, pripadnici Gorske službe spašavanja, Ministarstva obrane i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.“

Ministar je napomenuo i da je opće stanje sigurnosti, javnog reda i mira tijekom udarnih ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, bilo zadovoljavajuće, unatoč velikom, rekordnom povećanju dolazaka stranih turista u našu zelju u posljednjih nekoliko godina.

„U tom razdoblju evidentirano je smanjenje broja prekršaja od nekih 9 posto, a vezano uz stanje kriminaliteta, kad govorimo o broju kaznenih djela na štetu stranih turista, u odnosu na srpanj 2017. godine smanjenje je bilo 13,3, a u kolovozu čak 25,3 posto.“, obrazložio je statistički ministar Božinović, naglasivši kako su to rezultati jednog novog pristupa i organizacije.

Također, efikasnim kriminalističkim istraživanjima u najkraćem vremenu razriješena su sva četiri ubojstva koja su se ovog ljeta dogodila na našem priobalju, istaknuo je ministar.

Govoreći o prometu na našim graničnim prijelazima u dva najjača ljetna mjeseca kada preko naše granice prođe i do 70 milijuna putnika, ministar je obrazložio da su najfrekventniji granični prijelazi i ove, kao i ranijih godina bili Macelj, Kaštel, Plovanija, Bregana, Goričan II, Rupa, Pasjak i Bajakovo, te da se uz dobru organizaciju službe i preusmjeravanjem na alternativne, manje opterećene granične prijelaze, uz prelazak na ciljane granične kontrole, dogovorene sa susjednima Slovenijom i Mađarskom, postiglo da su gužve i čekanja na granici svedena na najmanju moguću mjeru.  

„Aktivnim djelovanjem hrvatske policije migracijska kretanja u regiji nisu utjecala na sigurnost turističke sezone, a što se tiče sigurnosti u cestovnom prometu, preventivnim i represivnim djelovanjem postigli smo smanjenje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje godinu ranije ( 15. lipnja - 15. rujna) za 3,8 posto, poginulih za 4,8 posto i ozlijeđenih osoba u prometu za 4,9 posto.“, iznio je ministar Božinović i prometnu statistiku, te podsjetio i na rad policije u velikim turističkim kulturnim manifestacijama.

„Samo za Ultru, koja se održavala na tri destinacije, u Splitu, na Hvaru i Visu, zabilježen je dolazak 150.000 posjetitelja iz 142 zemlje svijeta, ali sve je sigurnosno prošlo vrlo zadovoljavajuće, bez kaznenih prijava, uz nekih 290 prekršaja.“, istaknuo je ministar, podsjetivši i na originalni projekt hrvatske policije „Sigurna turistička sezona“.

„Naš program uključio je ove godine 89 policijskih službenika iz 20 stranih policijskih organizacija, a po prvi put su sudjelovali i policijski službenici iz Narodne Republike Kine“, nadovezao se ministar na, na sjednici iznesene podatke o 50 postotnom povećanju turista iz Kine, te vezano uz sigurnosni aspekt turističke godine zaključio: „Stanje sigurnosti turista i građana u našim turističkim odredištima može se ocijeniti kao veoma povoljno. To je jedna vrlo čvrsta baza za pripreme za godine koje dolaze.“



Pisane vijesti