Na sjednici Vlade ministar Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Slika 2020/10/ministar-%20vlada-29.20.2020.jpg

Ususret blagdanu Svih svetih, ministar Božinović poručio je kako je važno da se svi pridržavaju propisanih mjera, osobito u javnom prijevozu, ali i na groblju i to držanjem propisanog razmaka, nošenjem maski, dezinfekcijom te izbjegavanjem okupljanja u veće skupine

FOTO: Vlada RH

Danas, 29. listopada 2020. godine, održana je 17. sjednica Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je ukupno 7 odluka, od kojih je zasad najvažnija Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

„U trenutnoj epidemiološkoj situaciji ključno je da svi shvate važnost održavanja fizičke distance jer sve nove mjere koje se donose posljedica su nedovoljnog pridržavanja postojećih mjera, prije svega onih osnovnih epidemioloških uputa. Što se novih mjera tiče, one će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije, a moramo biti svjesni kako svaki kontakt u ovakvoj fazi sa sobom nosi rizik zaraze. Uz održavanja distance, ključno je nošenje maski te održavanje higijene“, istaknuo je ministar Božinović.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, u suradnji s policijskim službenicima te timovima lokalnih stožera civilne zaštite, u razdoblju od 23. do 28. listopada obavili su ukupno 26.287 nadzora poslovnih subjekata te ugostiteljskih objekata i izdali 1.163 upozorenja. Podnesena su 34 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.020.000,00 kuna zbog prekoračenja radnog vremena, neisticanja obavijesti o pridržavanju higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nenošenja maski za lice.

Od zadnje sjednice Vlade, Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je 545.000 artikala zaštitne opreme ili otprilike 25,5 tona, što uključuje maske, rukavice, odijela, dezinficijense, vizire i termometre. U skladištu Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu nalazi se oko 12,9 milijuna različitih artikala zaštitne opreme.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera, Ravnateljstvo civilne zaštite provelo je mobilizaciju zagrebačke sportske dvorane Arena, kao tercijarni centar za liječenje oboljelih od koronavirusa, te opremilo dvoranu s 420 kreveta s madracima. Također, Ravnateljstvo civilne zaštite je, za potrebe uspostave dodatnih funkcionalnosti Arene, mobiliziralo pravne osobe za osiguranje prehrane, bolničke posteljine, dezinfekciju i čišćenje prostora, a ukoliko se iskaže potreba za mobiliziranjem sportskih dvorana u Osijeku, Splitu i Rijeci sva potrebna oprema nalazi se spremna za izdavanje u središnjem i regionalnim skladištima.

Blagdan Svih svetih

„Pred nama je blagdan Svih svetih, duboko ukorijenjen u našu tradiciju, na koji odajemo počast i sjećanje našim preminulima odlaskom na groblja. Moja poruka jest da i taj običaj treba prilagoditi sadašnjem trenutku te da svi koji mogu odati počast na neki drugi način, a ne odlaskom na groblje tako i učine. Oni koji će ići na groblje neka koriste i ove dane pred blagdan, a i tjedan nakon kako bi se izbjegle gužve. Važno je da se svi pridržavaju propisanih mjera, osobito u javnom prijevozu, ali i na groblju, držanjem propisanog razmaka, nošenjem maski, dezinfekcijom te izbjegavanjem okupljanja u veće skupine. Samo na ovakav način možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom“, zaključio je ministar Božinović. 

Pisane vijesti