Na sjednici Vlade ministar Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Slika 2020/07/ministar%20vlada-16.7.2020.jpg

U proteklom tjednu, na području Republike Hrvatske, provedeno je ukupno 9.757 nadzora od strane lokalnih stožera, u kojima sudjeluju inspektori civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima te inspektori Državnog inspektorata

FOTO: Vlada RH

Danas, 16. srpnja, održana je 241. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nakon analize kompletnog stanja epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite RH, u posljednjih tjedan dana, donio je više odluka, odnosno selektivnih mjera. Donesenim odlukama omogućeno je da u morske luke i luke unutarnje plovidbe Republike Hrvatske mogu uplovljavati putnički brodovi koji su na kružnim putovanjima s najviše 200 putnika, dok je ranije bilo propisano njih 40.

Također, uvedena je nužna mjera nošenja medicinskih maski ili maski za lice koje su od 13. srpnja dužni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima (ako su posjete dopuštene), vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa te putnici u javnom prometu (uključujući i taksi vozila), zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koju dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od 15. srpnja, Odluka se proširila i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama te stranke koje dolaze kod njih, ali i zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

„Uvedena je nužna mjera za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, kojom se od organizatora traži dostavljanje prethodne obavijesti Civilnoj zaštiti i čuvanja popisa sudionika, u slučaju da se netko na događaju inficira bolesti COVID-19, kako bi se olakšao rad epidemiološkoj službi“, obrazložio je ministar Božinović.

Što se prijelaza granice tiče, produžen je rok primjene Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske produljen do 31. srpnja 2020. godine.

U proteklom tjednu na području Republike Hrvatske, provedeno je ukupno 9.757 nadzora od strane lokalnih stožera, u kojima sudjeluju inspektori civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima te inspektori Državnog inspektorata. Utvrđeno je ukupno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 %. U nadzor su se uključili i inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju  pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.

Trenutno u Republici Hrvatskoj boravi 492 tisuće turista, od kojih je 85% stranih državljana. „U ovom razdoblju intenzivirali smo nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka te možemo konstatirati kako se građani, ali i poslodavci i organizatori raznih događanja, u velikom postotku, nekih 96,8%, pridržavaju propisanih mjera. Također, apeliram na odgovorno ponašanje i svijest građana jer nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već naprotiv normalno živjeti i pozitivnim primjerima osigurati funkcioniranje gospodarstva, svakodnevnog života te omogućiti siguran boravak domaćim i stranim turistima u Republici Hrvatskoj“, zaključio je ministar Božinović.

Pisane vijesti