Na sjednici Vlade o epidemiološkim mjerama, protuminskom djelovanju i granici

Slika /2020/07/ministar- vlada-9.7.2020.jpg

"Kako bismo očuvali status sigurne turističke destinacije dodatno smo pooštrili mjere ulaska iz trećih država s visokom stopom incidencije, poput Velike Britanije i Ruske Federacije. Pripremamo i novi set nužnih epidemioloških mjera", rekao je ministar Božinović na sjednici Vlade

Na početku današnje, 70. sjednice Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović ukratko je predstavio promjene u epidemiološkim mjerama, koje će se ovih dana pooštriti, kako bismo očuvali status sigurne turističke destinacije.

„Smatramo da se trendovi rasta novozaraženih posljednjih dana ne bi smjeli podcjenjivati, posebno imajući u vidu činjenicu da se zaraza novom delta varijantom korone širi cijelom Europom. Za Hrvatsku je takav razvoj situacije dodatno usložen tajmingom ulaska u špicu turističke sezone, što podrazumijeva boravak velikog broja stranih, ali i domaćih gostiju na Jadranu. Kako bismo očuvali status sigurne turističke destinacije dodatno smo pooštrili mjere ulaska iz trećih država s visokom stopom incidencije, poput Velike Britanije i Ruske Federacije. Pripremamo i novi set nužnih epidemioloških mjera. I jedno i drugo će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 26. srpnja. Nova odluka, koja će biti objavljena sutra, stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera. S obzirom na intenzitet i velikih broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju, njihov nadzor je moguć jedino pod punim angažmanom stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija, koji imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja za koja procjene da se epidemiološki teško mogu kontrolirati, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje“, izložio je novitete ministar Božinović.

Vezano uz ostale aktivnosti Stožera civilne zaštite RH od posljednje sjednice Vlade, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli su 14.545 nadzora, zbog kršenja mjera izdali 5 pisanih upozorenja, 3 prekršajna naloga, 36 obavijesti o počinjenju prekršaja, 3 usmena rješenja, a podnesena su i 2 optužna prijedloga i naplaćene 2 novčane kazne na mjestu izvršenja prekršaja. Također, temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 65 kršenja mjere samoizolacije za što će biti podnesen 61prekršajni nalog i 4 optužna prijedloga, te je evidentirano 1 kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Prekategorizacija graničnih prijelaza

Osim toga, ministar Božinović predstavio je na Vladi zahtjev za izmjenom Odluke o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Republikom Srbijom, u smislu brisanja poljskog puta Polje Jezerac-Crveni Grm s popisa zapriječenih prijelaza, odnosno njegovog uvrštavanja u prijelazna mjesta. Inicijativu za time, kako je pojasnio ministar, pokrenuli su stanovnici Crvenog Grma iz BIH, koji imaju obradivo zemljište u Hrvatskoj, te je predsjednik izaslanstva BiH u Mješovitom povjerenstvu za praćenje provedbe Sporazuma između RH i BiH o pograničnom prometu dostavio ovaj zahtjev za dopunom/izmjenom.

Također iz razloga olakšavanja prekograničnog prometa između RH i BiH, donesen je niz odluka o privremenoj prekategorizaciji graničnih prijelaza ili privremenom produžetku radnog vremena. Na području PU splitsko-dalmatinske prekategoriziran je prijelaz Bili Brig-Vaganj, za vrijeme turističke sezone privremeno su prekategorizirani u međunarodne granični prijelazi za pogranični promet Jovića Most-Čitluk i Slivno-Drinovačko Brdo, a uz privremenu prekategorizaciju, produljeno je u 24-satno, radno vrijeme prijelaza Aržano Pazar-Vinica, Dvorine-Subašići i Podprolog- Prolog. Na području PU dubrovačko-neretvanske privremeno su prekategorizirani prijelazi Gabela Polje I–Gabela, Slano-Orahov Do i Imotica–Duži, a na području PU sisačko-moslavačke prijelaz Hrvatska Dubica–Kozarska Dubica. U PU karlovačkoj prekategoriziran je prijelaz Bogovolja–Hadžin Potok, te je u 24-satno produljeno radno vrijeme prijelaza Kordunski Ljeskovac–Tržačka Raštela i Pašin Potok–Zagrad, dok je ista promjena radnog vremena uvedena i za prijelaz Lička Kaldrma–Kaldrma u PU zadarskoj.

„Ovom prekategorizacijom omogućili smo svim putnicima, svim građanima RH, BiH i EU, prelazak državne granice na navedenim graničnim prijelazima, a ne samo građanima koji imaju pravo na pogranične propusnice. Što se tiče teretnog prometa, on na ovim prijelazima nije moguć“, pojasnio je povod ovim izmjenama ministar Božinović.

Protuminsko djelovanje

Završno, ministar je izložio rezultate Plana protuminskog djelovanja za prethodnu te planove za ovu godinu.

„U 2020. godini planirano je isključenje područja površine 60,6 km2 iz minsko sumnjivog područja, te potpuno uklanjanje kazetnog streljiva na teritoriju RH, a u ovoj godini planira se isključenje područja površine 54,2 km2 i potpuno uklanjanje u Zadarskoj županiji. Poslovi razminiranja, tehničkog izvida i dopunskog općeg izvida planirani su na površini 35,7 km2 u 2020., te 45,3 km2 u 2021. godini. Za protuminsko djelovanje u 2020. ukupno je iz svih izvora financiranja utrošeno 417.500.564,00 kune, dok je u 2021. godini planirano 396.513.301,00 kuna. U 2020. godini sredstva Europske unije kroz strukturne fondove imaju udio od 43,1%, a u 2021. godini taj udio iznosi 39,8% u odnosu na ukupna financijska sredstva za protuminsko djelovanje“, predočio je predsjedniku i članovima Vlade RH ministar Božinović osnovne pokazatelje Plana.

Nastavlja se sustavno razminiranje gospodarskih šuma na području Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske i Zadarske županije, za što su iz Državnog proračuna osigurana sredstva od oko 50.000.000,00 kuna za svaku godinu.

„U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u 2020. godini planirani su poslovi razminiranja prema projektu Fearless Velebit, s ciljem razminiranja i obnove degradiranih i zapuštenih šumskih ekosustava u Parku prirode Velebit i ostalim NATURA 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji. Provedbom projekta razminirano je 16,5 km² šuma i šumskog zemljišta na području PP Velebit i NP Paklenica, a vrijednost ugovorenih poslova iznosi 210.709.873,15 kuna (s PDV-om). U okviru istog Programa u 2020. godini planirana je i izvršena priprema za prijavu i postupak dodjele bespovratnih sredstava te pripremu za pokretanje postupka javne nabave radi zaključenja ugovora prema projektu „Karlovac Karst“, kojim bi se u 2021. razminiralo 17,1 km² šumskog područja te omogućilo upravljanje šumama i šumskim ekosustavom na svim županijskim zaštićenim Natura 2000 područjima“, iznio je ministar detalje plana protuminskog djelovanja po određenim lokacijama, obavijestivši da se potpisivanje tog ugovora očekuje početkom kolovoza. 

Pisane vijesti | Poslovni i financijski izvještaji | Društvo i zajednica