Na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti

Slika /2023/4/povjerljivi savjetnik.jpg

Republika Hrvatska nastavlja s poboljšanjem položaja tražitelja međunarodne zaštite, osoba s odobrenim statusom azila ili supsidijarne zaštite te osoba pod privremenom zaštitom

FOTO: ilustracija

Hrvatski sabor je 17. ožujka 2023. izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (NN 33/2023). Navedene izmjene i dopune stupile su na snagu 1. travnja 2023.

Donošenjem ovog zakona Republika Hrvatska nastavlja s poboljšanjem položaja, kako tražitelja međunarodne zaštite, tako i osoba s odobrenim statusom azila ili supsidijarne zaštite te osoba pod privremenom zaštitom.

Osnažena je uloga posebnog skrbnika u brizi za maloljetnika bez pratnje.
Tako se u izmijenjenom Zakonu određuje da će skrbnik što je prije moguće,  nakon podnošenja zahtjeva, poduzeti sve potrebne radnje radi pronalaska članova obitelji i spajanja djeteta s obitelji, ako je to u djetetovom interesu.

Pozitivna praksa ovoga Ministarstva tijekom trajanja postupka međunarodne zaštite u odnosu na djecu stavljena je sada u zakonski okvir te je propisano da se djetetu tijekom postupka međunarodne zaštite osigurava pristup rekreacijskim aktivnostima (uključujući igru), primjerenim dobi djeteta te aktivnostima na otvorenome.
Tražiteljima smještenim u Prihvatilište osigurat će se prikladan prostor za susrete i komunikaciju s članovima obitelji i rođacima.

U odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje kojim je omogućeno uključivanje tražitelja međunarodne zaštite u tržište rada istekom roka od 9 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva, uvažavajući potrebe tražitelja za integracijom u hrvatsko društvo, kao i velik broj radnih dozvola izdanih tijekom 2022. godine u Republici Hrvatskoj, novim izmjenama omogućeno je uključivanje tražitelja na tržište rada protekom roka od 3 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

Nadalje, osobama kojima je već odobrena međunarodna zaštita, uz dosadašnje najduže 2 godine prava na smještaj, uz uvjet da nemaju novčana sredstva ili imovinu kojima mogu osigurati uzdržavanje, novim izmjenama omogućuje im se privremeno korištenje stambene jedinice koja je vlasništvo Republike Hrvatske na još najduže 2 godine.
Ako osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita imaju novčana sredstva ili imovinu kojima bi mogle sudjelovati u plaćanju troškova smještaja, obvezni su sudjelovati u plaćanju troškova smještaja.

Također su precizirane odredbe o pravima i obvezama osoba pod privremenom zaštitom (raseljene osobe iz Ukrajine) te su izvršena usklađenja sa zakonima kojima se uređuje djelatnost socijalne skrbi, odnosno obveznog zdravstvenog osiguranja.

Pisane vijesti | Međunarodna zaštita