Nabava radijacijskih uređaja za detekciju ionizirajućeg zračenja

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/EU/eufondovi.jpg

Ukupna vrijednost projekta iznosi 165.000,00 EUR s PDV-om, od čega će se 75% ukupnih opravdanih izdataka za opravdane troškove projekta sufinancirati sredstvima Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike te 25% iz proračuna Republike Hrvatske

FOTO: ilustracija

Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije i Ministarstvo unutarnjih poslova su 14. srpnja 2023. godine potpisali Sporazum o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta „Nabava radijacijskih uređaja za detekciju ionizirajućeg zračenja“ u okviru Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike.
 
Sredstvima iz projekta će se nabaviti 200 uređaja. Nabavom novih 200 komada radijacijskih uređaja za detekciju ionizirajućeg zračenja, koji će biti raspoređeni na pomorske, cestovne i zračne granične prijelaze, pružila bi se bolja i pravovremena zaštita policijskih službenika, ali i putnika koji bi se nalazili u blizini radioaktivnog izvora zračenja, te bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere i radnje te obavijestilo nadležno tijelo za daljnje postupanje, a nabavom istih učinkovitije bi se djelovalo na otkrivanju i suzbijanju krijumčarenja zabranjenih i opasnih tvari.
 
Navedeni uređaji rade na principu davanja zvučnog alarma i brojčane vrijednosti koja iskazuje jakost ionizirajućeg zračenja, te se policijskim službenicima daje do znanja da se u njihovoj blizini nalazi takav, po zdravlje opasan izvor.
 
Uređaji će biti postavljeni na prvoj liniji granične kontrole, u kontrolnim kućicama, na ulazu i izlazu. Nabava radijacijskih uređaja za detekciju ionizirajućeg zračenja pridonijet će punoj primjeni schengenskog standarda u načinu provedbe granične kontrole, jačanju sigurnosti vanjskih granica i schengenskog područja, sukladno preporukama ali i najboljoj praksi, u pogledu otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja zabranjenih tvari i sredstava, te otkrivanja radioaktivnosti.
 
Ukupna vrijednost projekta „Nabava radijacijskih uređaja za detekciju ionizirajućeg zračenja“ iznosi 165.000,00 EUR s PDV-om, od čega će se 75% ukupnih opravdanih izdataka za opravdane troškove projekta sufinancirati sredstvima Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike te 25% iz proračuna Republike Hrvatske.

Pisane vijesti