Nakon uspješnog sudjelovanja u operaciji POSEIDON, plovilo „KRAPANJ“ vratilo se u šibensku luku

  • Slika /topvijesti/2019/LIPANJ/Povratak%20plovila%20Krapanj%20u%20%C5%A1ibensku%20luku/slika-4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Plovilo „KRAPANJ“ uspješno je sudjelovalo u zajedničkoj operaciji POSEIDON na području istočnog Sredozemlja s ciljem uspostave koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim morskim granicama EU

Foto: PU šibensko-kninska

Danas, 6. lipnja oko 16 sati, policijsko ophodno plovilo Tip B, P-203 „KRAPANJ“ vratilo se u šibensku luku.

Plovilo je bilo uključeno u provedbu operacije POSEIDON koju zbog kontinuiranih nezakonitih migracijskih tokova iz područja Azije, Europska agencija za graničnu i obalnu stražu  - FRONTEX provodi na području istočnog Sredozemlja. Cilj akcije je uspostava koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim morskim granicama EU.

Sukladno preuzetim obvezama, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske uputilo je ophodno plovilo Tip B, P-203 „KRAPANJ“ Policijske uprave šibensko-kninske s posadom, koja je na operativnom području otoka Lesvos, u razdoblju od 1. veljače do 31. svibnja 2019. godine, obavljala zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te po potrebi sudjelovala u akcijama traganja i spašavanja na moru.

Radi se o nastavku sudjelovanja u zajedničkoj operaciji u kojoj službenici pomorske policije navedenim plovilom sudjeluju od 12. rujna 2018. godine, dok cjelokupni angažman predstavlja nastavak snažne potpore u svrhu jačanja nadzora grčko-turske granice na moru, koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Helenskoj Republici, kontinuirano pruža od 2015. godine.

U navedenom razdoblju u operaciji je sudjelovalo 36 policijskih službenika, od kojih 32 člana posade na ophodnom plovilu te četiri nacionalna koordinatora (NO-a) koji obavljali poslove u Međunarodnom operativnom centru ICC Piraeus. 

Svi troškovi pripreme, sudjelovanja te povratka iz operacije planirani su i osigurani od strane FRONTEX-a u koordinaciji sa njihovim stručnim službama te ne predstavljaju dodatni trošak za Republiku Hrvatsku.  

Iako se u osnovi ne radi o humanitarnoj operaciji, nerijetko su naša plovila tijekom sudjelovanja u operaciji bila uključena u akcije traganja i spašavanja na moru, kojima najveći izazov predstavljaju složene akcije prekrcaja osoba na službeno plovilo i postupanje s ranjivim skupinama te ozlijeđenim i dehidriranim osobama, pri čemu valja naglasiti kako se takve akcije najčešće obavljaju u nepovoljnim hidrometeorološkim uvjetima na mjestu spašavanja.

Samo u proteklom razdoblju sudjelovanja u operaciji, u razdoblju od 1. veljače do 31. svibnja 2019. godine, tijekom kojeg su policijski službenici pomorske policije sudjelovali u četiri akcije traganja i spašavanja, prilikom kojih su zaustavili četiri plovila, spašeno je 110 migranata, od kojih 42 djece, 28 žena i 40 muškaraca. Tijekom sudjelovanja u zajedničkoj operaciji ostvarena je ukupno 81 ophodnja na moru tijekom kojih je prijeđeno 4.866 nautičkih milja u okviru 734 sata plovidbe, što iznosi više od planiranog.

Uspješnost u provedbi navedenih akcija još jednom je potvrdila kako su upućeni policijski službenici iskazali svoju humanost te visoku razinu obučenosti, profesionalnosti, ali i hrabrosti posade.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja