Nastavak edukacije policijskih službenika o komunikaciji s osobama s invaliditetom

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/POLICIJA_ILUSTRACIJE/kape.jpg

U organizaciji Odjela prevencije na području Policijske uprave primorsko-goranske spomenuta edukacija je započela 3. prosinca 2014. godine, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Foto: ilustracija

Sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007. do 2015. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova ima obvezu i dužnost provesti edukaciju svojih djelatnika te pridonijeti kvalitetnijem uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. U organizaciji Odjela prevencije na području Policijske uprave primorsko-goranske spomenuta edukacija je započela 3. prosinca 2014. godine, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Nastavljena je jučer u I. policijskoj postaji Rijeka edukacijom policijskih službenika o efikasnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom. Predstavnike udruga osoba s invaliditetom i predstavnicu Centra za odgoj i obrazovanje pozdravio je Marijan Perica, načelnik I. policijske postaje Rijeka. Edukaciji je nazočio 31 policijski službenik/službenica, koji su upoznati s pravilnim, odnosno nepravilnim načinima ophođenja s osobama s invaliditetom, a kako bi im se olakšao prvi kontakt pri obavljanju svakodnevnih policijskih poslova.

Prve preporuke za efikasnu komunikaciju dao je predstavnik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, Emil Mandarić, a nakon njega predstavnik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Damir Herega. Uslijedilo je izlaganje Irene Ujčić Rob, predstavnice Društva tjelesnih invalida grada Rijeke i Miljenka Mišljenovića, voditelja Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Na kraju, o ophođenju s djecom s intelektualnim teškoćama prisutne je poučila Nataša Tomljanović, defektologinja Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Policijski službenici su postavljanjem pitanja pokazali zanimljivost i aktualnost teme, posebno za komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama, a bilo je i zainteresiranih za učenje znakovnog govora. Veliki interes pokazali su i za problematiku korištenja posebno obilježenih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Na kraju susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo i dogovorena daljnja suradnja.



Pisane vijesti