Neformalni sastanak državnih tajnika Gras - Kangler

Tijekom sastanka nastavljen je razgovor o zajedničkoj suradnji u pogledu suzbijanja ilegalnih migracija na hrvatsko-slovenskoj granici, posebice povećavanju napora u segmentu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta s naglaskom na krijumčarenje osoba, a tema razgovora bilo je i pristupanje Hrvatske Schengenskom prostoru te nastavak dobre suradnje u mjerama za suzbijanje pandemije COVID-19

U općini Ilirska Bistrica (Slovenija) održan je jučer, 11. kolovoza, neformalni sastanak državne tajnice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Terezije Gras i državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije Franca Kanglera.
 
Nastavak je ovo aktivnosti između hrvatskog i slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova te ranije održanih radnih sastanka dvoje tajnika.
Neformalnom sastanku državna tajnica Gras nazočila je u pratnji zamjenika glavnog ravnatelja policije Joze Šukera dok je sa slovenske strane pored državnog tajnika MUP-a Kanglera na sastanku sudjelovao v.d. glavnog ravnatelja slovenske policije Andrej Jurič.
 
Nakon održanog sastanka, državni tajnici dali su zajedničku izjavu za medije kojom prilikom su istaknuli tri bitne teme kojih su se dotakli tijekom sastanka. Prva je zaključivanje Sporazuma o policijskoj suradnji koji, kako je istaknula državna tajnica Gras, naša dva ministarstva usuglašavaju posljednje dvije godine te su stigli do točke gdje mogu krenuti ka njegovom finaliziranju. „Taj sporazum smatramo važnim zato što on ionako dobru policijsku suradnju naših dviju država može podići na još višu razinu što smatramo važnim i u kontekstu ilegalnih migracija, ali i suvremenih sigurnosnih izazova s kojima se suočavaju Hrvatska i Slovenija“ – istaknula je državna tajnica Gras.
 
Razgovor je bio posvećen i nezakonitim migracijama. Državni tajnici Gras i Kangler poslali su poruku da je riječ o izazovu koji zahtijeva dodatno jačanje suradnje Hrvatske i Slovenije. Hrvatska ulaže značajne napore u zaštitu svoje vanjske granice koja je ujedno i vanjska granica EU-a te daje značajan doprinos i u zaštiti unutarnjih granica EU-a prema Sloveniji i Mađarskoj. Na sastanku je dogovorena provedba operativnih akcija na hrvatsko-slovenskoj granici kako bi se građanima Hrvatske i Slovenije poslala poruka o tome da policije dviju zemalja čine sve kako bi otklonile njihove zabrinutosti zbog nezakonitih migracijskih kretanja a migrantskoj populaciji da se granica Hrvatske i Slovenije odlučno štiti i da se nezakoniti prelasci granica neće tolerirati.  Tijekom sastanka osvrnuli su se i na važnost suradnje sa državama u susjedstvu: “Svjesni smo da nezakonite migracije nisu samo pitanje koje treba rješavati bilateralno između Hrvatske i Slovenije nego da na tom planu trebamo jačati podršku koju Hrvatska i Slovenija kao članice EU-a mogu pružiti državama u našem neposrednom susjedstvu koje taj put imaju pred sobom“ - istaknula je Gras.
 
Važna tema susreta državnih tajnika bio je i ulazak Hrvatske u Schengensko područje za što je državna tajnica Gras izrazila zadovoljstvo suglasjem obje zemlje o činjenici da je članstvo Hrvatske u Schengenskom području sljedeći iskorak prema daljnjem jačanju nadzora vanjskih granica jer, kako je njen slovenski kolega Kangler izjavio, Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. Ta podrška je važna imajući u vidu i uvođenje dvaju novih informacijskih sustava na razini EU-a – Sustava ulaza i izlaza te Sustava za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju. Između dviju država postoji suglasje da bi se ti sustavi trebali uspostavljati na vanjskoj granici Republike Hrvatske upravo imajući u vidu članstvo Republike Hrvatske u Schengenskom području. Time će se ojačati kapaciteti hrvatske policije koja će dobiti dodatne alate za nadzor granice što je značajno za suzbijanje nezakonitih migracija posebice krijumčarenja osoba, navela je državna tajnica Gras, dok je državni tajnik Kangler pohvalio rad hrvatske policije na području suzbijanja nezakonitih migracija.
 
Posljednja tema sastanka bile su mjere koje obje zemlje poduzimaju u kontekstu suzbijanja pandemije COVID-19.
 

Stranica