Nepropisno parkiranje na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom

Slika ILUSTRACIJE/znak za invalidnost.jpg

Na području Policijske uprave primorsko-goranske jučer je održana preventivno-represivna akcija u prometu usmjerena na nepropisno parkiranje

Na području Policijske uprave primorsko-goranske jučer je održana preventivno-represivna akcija u prometu usmjerena na nepropisno  parkiranje, s posebnim naglaskom na nepropisnom parkiranju na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom. Cilj akcije bio je senzibiliziranje građana na  poštivanje „znaka pristupačnosti“, te povećanje protočnosti prometa, posebno na prometnicama kojima se kreću vozila javnog prijevoza na gradskim linijama.

Tijek akcije pratio je veći broj medija, a po završetku akcije održana je izvanredna konferencija za novinare. Konferenciji za novinare prisustvovali su predstavnici udruga i društava osoba s invaliditetom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, koji su svojim prijedlozima i sugestijama također pridonijeli ovoj akciji u prometu.

O rezultatima  akcije, uz prikaz i komentiranje fotografija nepropisno parkiranih vozila, izvijestio je policijski službenik Jure Jurković iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Na  cijelom području Policijske uprave zabilježeno je ukupno 165 prekršaja, a od ovog broja na području grada Rijeke i riječkog prstena  zabilježeno je čak 100 prekršaja.

Najveći broj prekršaja, sveukupno 53, počinili su vozači koji su svoja vozila parkirali upravo na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, zatim na autobusnim ugibalištima (33 prekršaja), 32 prekršaja je počinjeno parkiranjem na nogostupima, a 20 na pješačim prijelazima. Ostatak čine ostali prekršaji nepropisno parkiranih  vozila, kao što su npr. dupla kolona, parkiranje na kolničkoj traci na način da ometa ulaz ili izlaz drugih vozila…

Iznimnu podršku akciji izrazili su predstavnici udruga i društava osoba s invaliditetom. Iznijeli su neke od poteškoća na koje nailaze kao sudionici u prometu od nemogućnosti pronalaska parkirnog mjesta, ulaska ili izlaska iz autobusa, kretanja nogostupom i sl. Irene Ujčić-Rob iz Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, zahvaljujući Policijskoj upravi na provođenju ove akcije, naglasila je kako je ovo još jedan primjer kako u ostvarivanju svojih prava osobe s invaliditetom nisu same te da se nada daljnjem nastavku suradnje. Akciju su također podržali i Nevenka Bakarčić iz  Udruge invalida rada i Tomislav Lilić iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.

Svi prisutni izrazili su nadu da će ova akcija policije pridonijeti senzibiliziranju i boljem informiranju javnosti kako svoja vozila ne bi ostavljali na nedozvoljenim mjestima i na taj način ometali  protočnost prometa, ugrožavali sigurnost svih sudionika u prometu i poštivali parkirna mjesta sa znakom pristupačnosti.



Pisane vijesti