Obavijest medijima: Središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Slika /2023/8/Oluja/Oluja_plakat.jpg

Podatke za akreditiranje potrebno je dostaviti najkasnije danas do 21:00 sat na e-adresu press@mup.hr

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se 5. kolovoza u Kninu.

U ranim jutarnjim satima, od 6:30 sati, održat će se tradicionalna budnica ulicama grada Knina, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9 sati.

Na Trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 od 9:20 sati odat će se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

Središnja svečanost počinje u 9:40, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu dr. Ante Starčevića.

U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, a u ime hrvatskih branitelja kao prvi govornik obratit će se djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova.

Tijekom svečanosti čita se i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginulih i nestalih u VRO Oluja. Program će upotpuniti glazbeni nastup Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11:15 sati. Nakon središnje svečanosti slijedi misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni ordinarij od 11:45 sati.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora i na Trgu Oluje od 8 do 16 sati. U poslijepodnevnim satima predviđen je doček maratonaca i biciklista te potom i moto defilea, a organizirana je i podjela vojničkog graha za sve koji će biti na proslavi toga dana u Kninu.

 
Pozivamo predstavnike medija koji su zainteresirani za praćenje svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice VRO Oluja u Kninu 5. kolovoza da svoje prijave za akreditacije obavezno dostave na e-mail Ministarstva unutarnjih poslova: press@mup.hr , najkasnije do četvrtka, 3. kolovoza 2023. do 21:00 sati.
 
U prijavi je obavezno navesti: ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf, snimatelj), OIB (za strane medije – broj osobnog dokumenta), kontakt telefon i e-mail.

Predstavnici medija koji se prijave, akreditacije će moći preuzeti u petak 4. kolovoza 2023. od 10:30 do 12:30 sati u Ulici Kralja Krešimira 17 u Kninu i u subotu 5. kolovoza na autobusnom kolodvoru od 7:00 do 8:00 sati.

Parking za predstavnike medija osiguran je u Grabovčevoj ulici (kod autopraonice). Sve akreditirane predstavnike medija koji će koristiti parking na navedenoj lokaciji pozivamo da na parkiralište dođu najkasnije do 7:45 sati.


Napomena:

U slučaju izmjena u programu, a vezano uz vremenske neprilike, pravovremeno ćemo izvijestiti javnost.

Najave