Obilježavamo Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja

Slika /2019/Dan%20za%C5%A1tte%20djece.jpg

Samo zajedničkim djelovanjem svih dionika društva, djeci možemo omogućiti da odrastaju u zaštićenom okružju, u kojem će biti sigurna i slobodna

FOTO: Ilustracija

Danas, 18. studenoga, obilježava se Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja. Od 2015. godine obilježava se u zemljama članicama Europske unije,  u sklopu kampanje Vijeća Europe zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom „Jedno od pet“ (One in five).

Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, poznatija kao Lanzarote konvencija, koju je ratificirala i Republika Hrvatska, naglašava nužnost trajnog i usklađenog djelovanja tijela državne uprave, javnih institucija, organizacija civilnog društva, stručnjaka, javnosti te ostalih društvenih dionika u svrhu stvaranja uvjeta za trajnu dobrobit i zaštitu prava djece.

Cilj obilježavanja ovog dana jest osvještavanje javnosti o važnosti prijavljivanja saznanja ili sumnji na seksualno zlostavljanje djece te na kontinuirano provođenje preventivnih programa osnaživanja djece u samozaštitnom ponašanju i prijavljivanju nasilja.

U svrhu zaštite mladih osoba od sve prisutnijih zlouporaba putem interneta najvažnije je osvještavanje djece o rizicima internetskih i drugih on-line komunikacija kako bi sama djeca, samozaštitnim ponašanjem, onemogućila počinitelje u njihovim pokušajima i namjerama seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja. Mladi ali i njihovi roditelji savjete i informacije mogu pronaći na MUP-ovim stranicama.

U tabeli je prikazano stanje i kretanje kaznenih djela iz domene spolnih delikata počinjenih na štetu djece mlađe od 18 godina u Republici Hrvatskoj.


 
Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112 saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on line aplikacije Red Button.

Ističemo da u slučajevima spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, uključujući i zlouporabe djece putem suvremenih tehnologija i interneta, postupaju educirani policijski službenici za mladež koji s posebnim obzirom postupaju prema djeci žrtvama i kojima se građani mogu s povjerenjem obratiti.

Također, povodom Europskog dana zaštite od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, na razini policijskih uprava policijski službenici za prevenciju provode edukacije na temu sigurnosti djece na internetu u osnovnim i srednjim školama te edukaciju stručnih suradnika i odgajatelja u dječjim vrtićima.

Seksualno iskorištavanje i zlostavljanje nije problem samo onoga koji ga doživljava već problem cijelog društva i svih nas, a kada zlostavljanje trpi dijete odgovor cijelog društva treba biti snažan, trenutan i djetetu jasno podržavajući. Samo zajedničkim djelovanjem svih dionika društva, smanjit ćemo tamne brojke neotkrivenih slučajeva zlostavljanja djece te što je najbitnije, djeci omogućiti da odrastaju u zaštićenom okružju, u kojem će biti sigurna i slobodna.
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica | Kaznena djela i zakon