Obilježavanje 20. obljetnice pogibije dvanaest redarstvenika u Borovu

Slika topvijesti/2011/svibanj/IMG_6552 267 x 200 72 dpi.jpg

I ove godine u Borovu je obilježena sada već 20. obljetnica pogibije dvanaestorice redarstvenika, pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, prva kolektivna žrtva na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske države.

I ove godine u Borovu je obilježena sada već 20. obljetnica pogibije dvanaestorice redarstvenika, pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, prva kolektivna žrtva na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske države. Njih su 2. svibnja 1991. godine u Borovom Selu (današnjem Borovu) prilikom akcije spašavanja dvojice kolega, koji su zarobljeni noć ranije, iz zasjede ubili, a potom i masakrirali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Toga dana ubijeni su: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.). Ranjen je 21 policajac.

Svečana komemoracija započela je tradicionalnim mimohodom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen obilježja poginulim redarstvenicima u Borovu gdje je odana počast poginulim redarstvenicima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Osim predsjednice Vlade Jadranke Kosor, obilježavanju 20. obljetnice pogibije dvanaest redarstvenika nazočili su i brojni visoki dužnosnici: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik predsjednika RH za branitelje Predrag Matić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković i  ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Vijence su u sjećanje na poginule redarstvenike položili i na taj način im odali počast i članovi obitelji poginulih redarstvenika, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić i izaslanstvo, predstavnici županije Vukovarsko-srijemske, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, 204. Gardijske brigade, stanovnici Borova i okolnih sela.

„Svatko tko je odgovoran za bilo koji zločin počinjen u Domovinskom ratu, koji je bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski mora odgovarati i stati pred lice pravde. Samo zajedništvo i samo zajedničkim snagama možemo učiniti sve ono što je svima nama na srcu, a to je prije svega da pravna država u svoj svojoj punini  profunkcionira i da svi odgovorni za ovaj zločin ovdje, za masakr nad hrvatskim policajcima zaista i odgovaraju. Na to smo se obvezali prošle godine na ovom mjestu“-istaknula je u svom govoru predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Obrativši se okupljenim braniteljima i svim ostalima koji su došli odati počast dvanaestorici poginulih redarstvenika podsjetila je na inicijativu o izmjeni i dopuni Ustava i donošenju ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja:“ To će jednom zauvijek značiti da svatko u Hrvatskoj mora poštovati dostojanstvo svakog hrvatskog branitelja, svakog hrvatskog viteza i osobito svake obitelji, pogotovo poginulih, zatočenih i nestalih branitelja. To je jamstvo za budućnost i to je jamstvo da će se dostojanstvo onih koji su najzaslužniji za slobodnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku vječno čuvati.“

Okupljenima se u ime predsjednika Republike Hrvatske obratio i Predrag Matić, posebni savjetnik predsjednika RH za branitelje. Prisjećajući se zvjerskog zločina počinjenog nad dvanaest mladih života prije točno 20 godina ustvrdio je kako su život izgubili u klasičnom terorističkom napadu kojeg su počinile paravojne i ilegalne snage. Ostalo je pitanje koje se ponavlja već 20. put na ovaj dan, a to je pitanje identiteta odgovornih za ovaj zločin, ali i identitet onih koji su taj zločin naložili. U ime predsjednika RH dao je obećanje:“ Mi odustati nećemo. Ako do sljedeće obljetnice odgovora ne bude, institucije pravne države Hrvatske dobit će ponovno isto pitanje.“

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko s ponosom je istaknuo važnu ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu i činjenicu da su se upravo iz redova hrvatske policije razvile i hrvatske oružane snage:“  Jezgra stvaranja hrvatske vojske ranih devedesetih bile su snage MUP-a. Doprinos MUP-a, njegovih postrojbi u ostvarivanju hrvatske pobjede u svim akcijama i operacijama s daleko nadmoćnijim neprijateljem tijekom cijelog Domovinskog rata, nemjerljiv je. Stoga su i imena dvanaestorice ovdje mučki ubijenih policajaca, velikim slovima upisana u stoljetnu hrvatsku povijest borbe za neovisnu i demokratsku hrvatsku državu.“ U svom govoru osvrnuo se i na napore da se odgovorni za ovo zvjersko djelo privedu licu pravde:“ Nismo zaboravili obećanje dano prošle godine, činimo i činit ćemo sve kako bi počinitelje ovog zločina, krivce za ovaj zločin u Borovu kao i brojne druge izvršene od 1990. do 1995. nad hrvatskim vojnicima, policajcima  i civilima stigla zaslužena ruka pravde.“ Zaključio je kako je Hrvatska danas na pragu da postane zemlja za koju su dvanaestorica redarstvenika poginulih u Borovu, ali i svi njihovi suborci dali svoje živote. Ratne rane su zaliječene, članica je NATO saveza i samo je na korak od ulaska u Eurospku uniju. Sve to je garancija da se agresija koju je Hrvatska proživjela prije dvadeset godina više neće ponoviti.

Prisjećajući se tog tragičnog dana kada su dvanaestorica pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci upali u zasjedu i izgubili život u pokušaju spašavanja svojih suboraca okupljenima se prigodnim govorom obratio i Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora koji je svima okupljenima poručio:“ Ne smijemo zaboraviti jer tko zaboravi može, ne daj Bože, ponoviti greške iz povijesti“.

Svoja su prisjećanja podijelili i Stipo Šeremet, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Stevo Culej, dopredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Božo Galić, župan županije Vukovarsko-srijemske.

Riječju i molitvom okupljenima se obratio i vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je predvodio i svetu misu u spomen na poginule redarstvenike.

Komemoracija je završena otvorenjem „Memorijala dvanaest redarstvenika“ kojeg je otvorio glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, a u sklopu kojeg je tradiconalno održana i utrka „Dvanaest redarstvenika“.  



Pisane vijesti