Obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite

Sutra 1. ožujka u Hrvatskoj se obilježava Dan civilne zaštite Hrvatske, ali i Međunarodni dan civilne zaštite

Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća.  Prema povijesnim zapisima, preteča civilne zaštite u Hrvatskoj rođena je idejom o potrebi zaštite stanovništva nakon potresa, koji je 1884. godine pogodio Zagreb, dok su se počeci organiziranog sustava civilne zaštite počeli razvijati od kasnih 20.-tih godina 20.-tog stoljeća.

Danas, civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini koji se temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu  djelovanja. Ovaj višedimenzionalni sustav u jednom dijelu čine operativne snage, primarno profesionalne čija je redovna djelatnost spašavanje, kapaciteti udruga, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja i Crveni križ kao i drugi kapaciteti čija je redovna djelatnost u određenom dijelu komplementarna potrebama djelovanja sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Kada se njoj pridodaju pripadnici policije i Oružanih snaga Republike Hrvatske te postrojbe i povjerenici civilne zaštite, zaokružuje se slika na način kako javnost uglavnom percipira sustav civilne zaštite.

Obilježavanje Dana civilne zaštite u nekim županijama već je započelo edukacijama i prezentacijama u osnovnim školama i vrtićima  te pokaznim vježbama od kojih izdvajamo:

vježba evakuacije i spašavanja održana 26. veljače u poduzeću za odlaganje industrijskog otpada „Depos“ Sisak u kojoj su uz djelatnike poduzeća sudjelovali i pripadnici JVP Sisak te djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Sisak;

pokazna vježba civilne zaštite „Evakuacija i spašavanje“ održana 28. veljače u Upravnoj zgradi UŠP Gospić. Tema vježbe bilo je spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba i materijalnih dobara iz objekta Uprave šuma Gospić.

Obilježavanje će se nastaviti i sutra brojnim aktivnostima u svim županijama. Pored svečanih sjednica Stožera civilne zaštite i svečanih prijema kod pojedinih župana:

Dubrovačko-neretvanska županija će za Dan civilne zaštite predstaviti rezultate uspješne provedbe projekata READINESS i AdriaMORE, jedan od kojih je i nabava prve protupožarne brodice na području Županije;

održavanje komunikacijsko - terenske vježbe "Šoderica 2019" u Koprivničko – križevačkoj županiji;

Splitsko - dalmatinska županija i Vatrogasna zajednica Splitsko – dalmatinske županije u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Split, u prostoru JVP-a organizira edukativno-pokaznu vježbu spašavanja za djecu predškolske dobi s ciljem edukacije najmlađe populacije o rizicima i opasnostima požara i potresa te ponašanju u takvim situacijama;

vježba civilne zaštite koja će se održati 1. ožujka 2019. pod nazivom „KOLODVOR 2019“, na temu aktiviranja i usklađenog djelovanja svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Općine Strizivojna, na provođenju mjera civilne zaštite za slučaj požara na željezničkom kolodvoru Strizivojna  i preventivna evakuacija osoba iz zone ugrožavanja (putnici te stanovništvo iz naselja u zoni ugroze) zbog prijetnje od proširenja požara i eksplozije cisterne s opasnom tvari.  
 

Pisane vijesti