Obilježena 27. godišnjica tragične pogibije hrvatskih domoljuba u Kusonjama

Slika topvijesti/2018/09_rujan/kusonje1.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Danas je prošlo  punih 27 godina od tragične pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama pokraj Pakraca, na dan  8. rujna 1991. godine. Dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji  na mjestu obilježavanja tragičnog stradanja dvadesetero hrvatskih branitelja, 8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno je jedanaest sudionika komemoracije.

Tužnom i ponosnom povorkom i ove godine Mimohodom istine od spomen obilježje na Rakovom Potoku do kapelice u mjestu Kusonje u subotu, 8. rujna, obilježeni su tragični događaji. Mimohodu su prisustvovali roditelji, djeca i drugi članovi obitelji, suborci te gosti i uzvanici.

Na komemoraciji u Kusonjama predstavnici županija, gradova, državne uprave, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova vijenac su položili načelnik PU požeško-slavonske  Željko Grgić i načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima.

Prisutnima su se obratili gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak,  župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur te izaslanik Predsjednice RH Ante Deur.

Svi govornici na komemoraciji naglasili su da se ovaj masakr nikada ne smije zaboraviti, a ministar branitelja Tomo Medved je naglasio da  se poštuje žrtva tragično poginulih domoljuba u Kusonjama, da se ujedini u rješavanju hrvatskih problema danas, stvarajući pretpostavke za dostojnu i zajedničku budućnost prema idealima s kojima su živjeli i umirali hrabri hrvatski branitelji. Zajedničkim suradnjama i naporima s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata nastavit će se odgovorno i pošteno raditi i doprinositi boljitku naše domovine i promicati istinu o Domovinskom ratu u čast onima koji su svoje živote položili za Hrvatsku.

Misu za poginule hrvatske domoljube služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.



Pisane vijesti