Obilježena 27. obljetnica masakra u Borovu

Slika PU_VS/12 redarstvenika/2018/naslovna.JPG

U sjećanje na mučko stradavanje dvanaest hrvatskih policajaca, pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, svečana 27. komemoracija održana je danas, kod Spomen obilježja u Borovu.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U sjećanje na mučko stradavanje dvanaest hrvatskih policajaca, pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, svečana 27. komemoracija održana je danas, kod Spomen obilježja u Borovu.
Na današnji dan prije 27 godina, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili su i masakrirali dvanaest hrvatskih policajaca: Stipana Bošnjaka (1955.), Antuna Grbavca (1961.), Josipa Culeja (1966.), Mladena Šarića (1965.), Zdenka Pericu (1965.), Zorana Grašića (1969.), Ivicu Vučića (1961.), Luku Crnkovića (1970.), Marinka Petrušića (1966.), Janka Čovića (1965.), Željka Hralu (1968.), Mladena Čatića (1971.), a ranjen je i 21 policajac.


Svečanost odavanja počasti započela je tradicionalnim mimohodom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen obilježja poginulim redarstvenicima.
Prigodnim svečanim programom u kojem je nastupila i klapa Ministarstva unutarnjih poslova „sveti Mihovil“, svoj osvrt na mučeničku smrt dvanaest hrvatskih redarstvenika iznijeli su predsjednik Udruge Specijalne policije Domovinskog rata „Krpelji“ Vinkovci gospodin Stevo Culej, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Davor Božinović, župan osječko-baranjski i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Ivan Anušić te posebni savjetnik Predsjednice za branitelje i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospodin Ante Deur.

Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović u svom je osvrtu naglasio kako je u Borovu selu, prije 27 godina, Specijalna jedinica policije Vinkovci hrabro branila svoj dom. Na žrtvi ovih mladića postavljeni su čvrsti temelji moderne hrvatske policije. Hrvatska je i danas na strani pravičnosti i istine, baš kao što je to bila u Domovinskom ratu. Baš kao što su to 1991. godine bila dvanaestorica poginulih hrvatskih branitelja.

Don Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarijata, nakon prigodnih obraćanja, okupio je prisutne u zajedničkoj molitvi.
Podno spomen ploče vijence su potom položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika.
U ime Republike Hrvatske zajednički vijenac su položili i svijeće zapalili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospodin Ante Deur,  osječko-baranjski župan i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora gospodin Ivan Anušić te ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Davor Božinović s pridruženim s pridruženim izaslanstvom.
Potom su vijence položili i svijeće zapalili članovi Udruge SPDR „Krpelji“ Vinkovci, predstavnici Koordinacija Udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici  Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, kao i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Grada Vinkovaca, suborci poginulih redarstvenika i mnogi drugi.

Don Marko Medo, na kraju komemoracije okupio je prisutne u zajedničkoj molitvi.
Memorijal je nastavljen u Vinkovcima gdje je, u crkvi „Svetih Euzebija i Poliona“, za ubijene redarstvenike služena sveta misa koju je predvodio mons. Tadija Pranjić.
Intoniranjem hrvatske himne i odavanjem počast poginulim redarstvenicima minutom šutnje stadionu HNK „Cibalia“ u Vinkovcima uslijedilo je otvaranje "Memorijala dvanaest redarstvenika", atletskih utrka „Dvanaest redarstvenika“ uz obraćanje glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, koji je i otvorio spomenutu utrku.
U dvanaest utrka, u spomen na dvanaest poginulih redarstvenika, sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Županije vukovarsko-srijemske, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, kao i predstavnici Hrvatske vojske, gardijsko oklopno mehanizirane brigade iz Vinkovaca.



Pisane vijesti