Odgovor MUP-a RH Platformi 112

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/GRBB_1.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova poručuje Platformi 112 kako nijedna udruga koja djeluje u njenom sklopu ne treba biti zabrinuta za svoj rad niti je namjera ovoga Ministarstva „napadati organizacije“ ni vršiti „pritiske na aktiviste, volontere“ i slično.

U konkretnom slučaju koji Platforma 112 spominje u svom priopćenju, nadležna Policijska postaja je kao ovlašteni tužitelj podnijela prekršajnu prijavu protiv osobe,  smatrajući da je počinjen prekršaj iz članka 225. stavka 3. Zakona o strancima. Temeljem opisane prijave, nadležni je sud presudio te navedenoj osobi odredio kaznu koja je u ovom trenutku nepravomoćna.  

Na isti će način policija i ubuduće promptno postupati prema svim osobama za koje postoji sumnja da su svojim činjenjem ili nečinjenjem počinile prekršaje ili kaznena djela, a što je u konačnici naša zakonska ovlast, ali i temeljna obveza.

Dakle i ovom prilikom odgovorno odbacujemo optužbe o bilo kakvim pritiscima MUP-a ili policije prema volonterima ili prema djelovanju nevladinih udruga.

Međutim, pored navedenog, mišljenja smo kako nevladine organizacije, posebice sada, tijekom značajnih migracijskih kretanja, imaju iznimno važnu ulogu među migrantskom populacijom. Upravo nevladine organizacije uživaju njihovo povjerenje i ni u kojem slučaju ga ne bi trebale izigrati.  

U svjetlu recentnih dezinformacija koje su se pojavile u Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji, kako će Hrvatska propuštati migrante preko svog područja i omogućiti im daljnje kretanje prema zemljama zapadne Europe, smatramo kako udruge upravo sada mogu iskoristiti svoj utjecaj i doprinijeti točnom informiranju ionako ranjive migrantske populacije.

Smatramo kako bi se točnim informiranjem migrantske populacije, slanjem jasne poruke da hrvatska policija postupa sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu te kako nije moguće očekivati da će dozvoliti nezakonite ulaske i kretanje kroz hrvatski teritorij, mnoge od njih odvratilo od daljnjeg neizvjesnog puta. Naime, kao ranjiva populacija,  kroz mnoge su zemlje bili izloženi i drugim dezinformacijama, ali i kriminalnim skupinama i  krijumčarima ljudi,  što smatramo krajnje bešćutnim. Protiv takvog okrutnog kriminala hrvatska se policija svakodnevno bori sprječavajući nezakonite migracije.

Cilj nam je osigurati sigurnost, pravni poredak, javni red i mir te zaštititi interese građana Republike Hrvatske.   

Zaključno pozivamo sve relevantne aktere da kroz svoj djelokrug rada doprinesu boljem razumijevanju aktualnih migracijskih kretanja i time pridonesu zakonitim, održivim i kontroliranim migracijama, a što je u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja ove godine.



Pisane vijesti