Odlučan i hrabar potez načelnika i policajaca PU zadarske

Slika topvijesti/2011/listopad/car1.jpg

Načelnik Policijske uprave Zadarske Darko Car u četvrtak navečer je s kontakt policajcem Ivom Begonjom spasio 70-godišnjeg Ratka Čulinu koji je sa svojim Citroenom upao u more s Obale kralja Tomislava u Zadru.

Načelnik Policijske uprave Zadarske Darko Car u četvrtak navečer je s kontakt policajcem Ivom Begonjom spasio 70-godišnjeg Ratka Čulinu koji je sa svojim Citroenom upao u more s Obale kralja Tomislava u Zadru.

Načelnik policijske uprave  je vozio iza njega te je odmah reagirao, kada je Čulina uslijed jakog vjetra svojim vozilom udario u stup javne rasvjete, nakon čega se od udarca vozilo našlo u moru. Načelnik je prvo skočio u more,a zatim je s barke Čulini, koji se prestrašio, uspio objasniti da mora otvoriti prozor jer će se u protivnom ugušiti. Caru je u izvlačenju kroz prozor pomogao policajac Begonja te je Čulina izvađen na kopno i spašen od gore nesreće. Ratko Čulina, inače vlasnik Buffeta "72" u Varoši, prošao je bez ozljeda.

- Vozio sam svega 30, 40 kilometara na sat kad se sve zamaglilo. Odjednom sam samo udario u stup, što me odbacilo u more između dvije barke. Bio sam pribran i nisam se ozlijedio od udarca, pa sam brzo otkopčao pojas, a u tom trenutku začuo sam muški glas koji mi je vikao "otvori prozor, otvori" - prisjećao se Čulina.

Kako se na Poluotoku u to vrijeme dogodilo razbojstvo, načelnik Car je odlučio osobno otići do opljačkane zlatarnice. Na predjelu Jazina sustigao je Čulinu i vozio iza njega kad je ovaj odjednom samo s kolnika skrenuo u more.

- Ulice su bile puste, a ispred mene bio je samo taj jedan automobil koji je odjedanput udario o rasvjetni stup, odbio se i upao u more. Zaustavio sam se i odmah skočio na barku pored vozila koje je tonulo i to jako brzo. 

Pokušao sam otvoriti vrata, ali nije mi uspijevalo, a u tom trenutku dotrčali su i dvojica policajaca koji su u se u tom trenutku našli u blizini - priča Car napominjući kako bez Ive Begonje, koji je ne štedeći se, hrabro skočio u more, on sam ne bi uspio spasiti Čulinu. 

Treći kolega, Momir Zdrilić,  pridržavao je konop barke, a hrabri dvojac je Čulinu, koji je uspio otvoriti prozor na vozilu, uhvatio za ruke i odjeću te su ga u posljednji čas izvukli iz mora. 

- Vozilo je u potpunosti potonulo za svega minut i pol - rekao je Car dodavši kako je njemu ovaj događaj jedno novo iskustvo na kojemu će se zasigurno temeljiti jedno novo, doživotno prijateljstvo.

Čulina se zadovoljno složio, dodavši  kako je on stekao tri nova prijatelja kojima duguje svoj život.

Ovom odlučnom gestom načelnik Car je osvojio simpatije Zadrana, a gospodin Čulina mu je danima zahvaljivao preko medija, ističući kako mu je spasio život



Pisane vijesti